Review

Deneuve in een te klein korset

Voor haar hoofdrol in 'Place Vendome' werd Catherine Deneuve verleden jaar op het Filmfestival Venetië bekroond met de prijs voor de beste actrice. Hoewel de Franse filmster zo'n aanmoediging al lang niet meer nodig heeft, was die bekroning toch wel terecht. Garcia's bevallige misdaadfilm is namelijk bovenal een hommage aan de vele eigenzinnige rijpe dames die Deneuve vanaf de vroege jaren tachtig speelde. Bovendien slaat de regisseuse een brug naar de films ('Belle de jour') waarin Deneuve nog een intrigerend mooie jonge vrouw was. Bij Garcia is Deneuve rijp en jong tegelijk: haar filmheden en -verleden gaan bijna moeiteloos in elkaar op.

Hans Kroon

Vincent Malivert, de eigenaar van een juwelierszaak op het prachtige Parijse Place Vendome overlijdt. Zijn vrouw Marianne (Deneuve) laat hij, zonder dat zij dat wist, achter met torenhoge schulden. Na een ongelukkig verlopen liefde met juwelier Battistelli (Dutronc) trok Marianne zich uit de juwelenhandel terug.

Te veel alcohol nuttigend, cultiveerde ze sindsdien haar schoonheid en elegantie in de schaduw van Malivert. Wanneer ze in de nalatenschap van haar man zeven prachtige diamanten aantreft, ontwaakt ze uit haar jarenlange sluimer. Ze moet en zal die edelstenen behouden.

Er zijn echter kapers op de kust. Marianne raakt betrokken in een internationale zwendel. Haar beproeving is extra zwaar doordat ze weer te maken krijgt met Battistelli, de liefde van haar leven. Ook hij aast op de diamanten die zij probeert te behouden.

Deneuve overtuigt in deze weelderig vormgegeven psychologische thriller als sterke en eigenzinnige oudere dame. Garcia's pogingen haar ook als jonge vrouw te laten herleven zijn echter niet zo geslaagd, ja zelfs wat pervers.

Zo zien we het door de tand des tijds toch wat aangevreten gelaat van Deneuve in close-ups die sterk doen denken aan haar verbluffend mooie verschijning in Bunuels 'Belle de jour'. In de slotscènes van haar film propt Garcia Deneuve in een strakgesneden rood mantelpakje dat moet suggereren dat ze nog een jongemeisjesgestalte heeft.

Het lijkt dan wel of de filmdiva zich in een te klein korset geperst heeft.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden