Update

Den Haag schikt met erfgename Goudstikker

Goudstikkers schoondochter Marei von Saher. © ANP Beeld
Goudstikkers schoondochter Marei von Saher. © ANP

De gemeente Den Haag heeft een schikking getroffen met de erfgename van de Joodse kunstverzamelaar Jacques Goudstikker in hun langdurige geschil over een schilderij van Jan Steen. De gemeente wordt voor 1 miljoen euro eigenaar van het schilderij Het huwelijk van Tobias en Sarah.

ANP/Redactie

Aanvankelijk vroeg Goudstikkers schoondochter Marei von Saher 1,8 miljoen euro voor haar aandeel in het kunstwerk. Cultuurwethouder Marjolein de Jong reageerde maandag verheugd op het akkoord, omdat het werk nu definitief in Museum Bredius in Den Haag blijft: 'Dankzij deze schikking blijft het werk behouden voor de stad Den Haag en toekomstige generaties'.

De Mondriaan Stichting heeft 400.000 euro bijgedragen aan het aankoopbedrag, de Vereniging Rembrandt draagt 200.000 euro bij. De gemeente Den Haag betaalt ruim 92.000 euro. Het restbedrag van bijna 308.000 euro betreft verzekeringsgeld dat werd uitgekeerd voor twee schilderijen uit de collectie Bredius die in 2007 verloren waren gegaan bij de brand in het Armando Museum in Amersfoort.

Afzonderlijke schilderijen
Het werk werd vermoedelijk in de 19e eeuw in tweeën gesneden. Beide delen gingen vervolgens door het leven als afzonderlijke schilderijen. Het rechtergedeelte kwam in 1907 in handen van de Haagse verzamelaar Abraham Bredius. Hij liet zijn privécollectie na aan de gemeente Den Haag onder voorwaarde dat deze in museum Bredius geëxposeerd zou blijven.

Goudstikker verwierf het linkerdeel, maar tijdens de Tweede Wereldoorlog verloor zijn familie het doek. De helften werden in 1996 herenigd. Tien jaar later besloot de Nederlandse staat het linkerdeel toe te wijzen aan de erven Goudstikker als onderdeel van een restitutie van 200 werken.

Von Saher en de gemeente Den Haag weigerden het eigendom blijvend te delen, maar wilden ook dat het schilderij intact bleef. Den Haag wilde haar deel aanvankelijk verkopen aan Von Saher, maar de rechtbank stak daar vorig jaar een stokje voor, omdat dit in strijd was met het testament van Bredius.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden