Review

Delia verwacht een kind van ruimtewezens - denkt ze

Op de voorkant een tekening van een koe die midden in een piste van graan staat, precies in de lichtbundel van een ster. Een omslag dat doet denken aan een kinderboek. De beginzin duidt op een mallotig sciencefiction-verhaal: ,,Het was op een zaterdagavond, na het werk maar nog voor sluitingstijd van de pub, dat Delia Chapman een ruimtewezen zag.''

Tigrelle Uijttewaal

De setting is prikkelend. In een ten dode opgeschreven stadje in Nieuw-Zeeland ontmoet een nieuwe bibliothecaris een meisje dat net een Star Trek-visioen heeft gehad. Deze Delia werkt in een vleesfabriek alwaar zij runderharten verpakt samen met zo'n vijfentwintig andere dorpsmeisjes in sneeuwwitte overalls. Jaloezie alom bij die meiden als ze Delia's verhaal over het ruimteschip via de tamtam te horen krijgen. En een opwinding van jewelste natuurlijk in dit stadje, als bekend wordt dat Delia zelfs een kind van de ruimtewezens verwacht. Het leidt tot een breuk met haar vader, bij wie zij het toch al niet erg prettig had. De bibliothecaris voelt zich geroepen om in te grijpen. Via de lijst met uitgeleende boeken weet hij uiteindelijk een plausibele verklaring te geven voor Delia's dromerige ervaring en haar concrete zwangerschap.

Gelukkig weet McCarten de mythe rondom Delia's ontvangenis plausibel te laten voortbestaan naast alle aanwijzingen dat de waarheid anders is. Kolder en karikaturen schuwt hij niet en toch wordt zijn verhaal geen malle vertoning. Met 'Spinsels' houdt hij zijn reputatie in stand die hij als toneelschrijver met de 'Ladies Night' heeft opgebouwd, waar de succesvolle film 'The Full Monty' op gebaseerd is.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden