Review

Deetman had Goudse jaren niet nodig voor een Ridderorde

Tot in detail en stap voor stap, maar iets te ambtelijk beschrijven de secretaris van de Kanselarij der Nederlandse Orden en zijn plaatsvervanger de lange administratieve weg die leidt tot het opspelden of omhangen van een koninklijke onderscheiding.

De wetswijziging van vorig jaar zorgde ervoor dat niet de maatschappelijke positie maar de mate waarin de 'decorandus' zich voor de samenleving verdienstelijk heeft gemaakt, doorslaggevend is. Het uitgebreide trefwoordenregister, een voorstelformulier en de verklaring van de belangrijkste begrippen maken dit boek voor de initiatiefnemer (de voorsteller), de burgemeester en de ambtenaar tot een handig naslagwerk.

Curieus is het dat een burgemeester, als hij eenmaal mondeling akkoord is gegaan met een voorstel tot decoratie, niet meer terug kan: ook met een negatief advies moet het doorgestuurd worden naar de commissaris van de koningin, die het vervolgens (ook bij negatief advies) moet doorsluizen naar het Kapittel voor de civiele orden, dat op zijn beurt de betrokken minister adviseert.

Het Kapittel oordeelt slechts op basis van feiten uit het aangereikte dossier en gaat na of er sprake is van bijzondere verdiensten in de zin van het Ordereglement. Zo kon de vorig jaar afgetreden voorzitter van de Tweede Kamer, Deetman (waarom wordt steeds het werkwoord 'defungeren' gebruikt?), volgens de schriftelijke gegevens van de griffie en van het ministerie niet benoemd worden tot Ridder in de Orde van Oranje-Nassau omdat hij geen tien jaar Kamerlid was geweest. Gelukkig mocht zijn zesjarig lidmaatschap van de gemeenteraad van Gouda daarbij worden opgeteld, zodat Deetman toch aan de criteria voldeed. Het Kapittel, onder voorzitterschap van oud-minister De Graaff-Nauta en met beide auteurs in de ambtelijke staf, had zelf eenvoudig te verifiëren feiten moeten natrekken: Deetman was tussen 1978 en 1996 met onderbrekingen ruim elf jaar lid van de Tweede Kamer.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2019 de Persgroep Nederland B.V. - alle rechten voorbehouden