Review

Debuut Junger vol puberale flauwiteiten

De debuterende scenario-schrijfsters Karen McCullah Lutz en Kirsten Smith eten van vele walletjes. In hun '10 things I hate about you' husselen ze zonder blikken of blozen wat Shakespeare-komedies, 'screwball-comedies' en 'High school-movies' door elkaar.

Hans Kroon

De mooie en populaire Bianca Stratford (Oleynik) is nog nooit met een jongen uitgeweest. Ook haar stugge en humeurige zus Kat (Stiles) houdt zich verre van het manvolk. Die man-vijandigheid wordt vooral veroorzaakt door vader Statford (Larry Miller). Die houdt zijn 'kleine' tiener-meisjes wel erg strak aan het lijntje. Zo bepaalde hij dat Bianca alleen met een jongen op stap mag, als ook Kat een afspraakje heeft. Daar Kat zich asociaal gedraagt en afgrijselijk uitdost, is dat een onmogelijke voorwaarde. Geen wonder dus dat Bianca wat intriges op touw zet om haar zusje aan de man te krijgen. En natuurlijk zitten ook de heren der schepping niet stil. De vooral hitsige tienerjongens op de highschool die de zusjes bezoeken, laten geen middel onbeproefd om Bianca te veroveren en Kat te ontdooien.

Debuterend regisseur Junger komt lange tijd niet verder dan het in hoog tempo oplepelen van seksistische en puberale grappen en grollen. Mede doordat het hem niet lukt de vele ingewikkelde intriges helder uit de doeken te doen, vallen al die flauwiteiten tussen de wal en het schip. Pas wanneer hij toe moet werken naar het in dit soort films onvermijdelijke 'happy end' wordt Junger wat diepgravender en gevoeliger. Te vrezen valt dat in die laatste tien minuten alleen nog een handjevol onverbeterlijke pubers de bioscoop bevolkt.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden