Recensie Film

De zomer van 2017, treurigmakend tijdloos

De afgekickte Judy Hill probeert haar familie en vrienden financieel en emotioneel overeind te houden, nadat haar bar met sluiting wordt bedreigd.

What You Gonna Do When the World's on Fire?
Regie: Roberto Minervini
**** 

In de zomer van 2017 volgde documentairemaker Roberto Minervini een aantal zwarte bewoners van het Amerikaanse Zuiden, voor een film die treurigmakend tijdloos is. Een multiportret uit een samenleving waarin racisme en angst het dagelijks leven al generatieslang bepalen.

New Black Panther

In soms claustrofobisch nabij gefilmde beelden legt Minervini bijeenkomsten vast van de militante New Black Panther Party for Self Defense. De leden demonstreren tegen het politiegeweld en de moorden op zwarten, die herinneren aan ouderwetse lynchpartijen. Hij is erbij op de landerige zomerdagen die twee halfbroertjes buiten met elkaar doorbrengen. Vóór zeven uur binnen zijn, herhaalt hun moeder. Vanwege recente schietpartijen, een straat verderop. De maker filmt ook een energieke vrouw die haar eigen bar heeft geopend, maar haar verleden met drugs en seksueel misbruik niet achter zich heeft gelaten.

Beklemmend

Zonder uitleg of interviews verweeft de van geboorte Italiaanse, in Texas woonachtige filmmaker deze losstaande verhaallijnen. Net als in zijn eerdere ‘The Other Side’, over andere Amerikaanse gemarginaliseerden, brengt hij veel tijd met zijn personages door. Het levert intieme momenten op die je als kijker bijna verlegen maken dat je erbij mag zijn. En tegelijkertijd krijgen ze, zo zonder context, een grote universele kracht. Met zijn zwart-wit beelden schetst Minervini niet zozeer een specifiek moment alswel een historische lijn: het had net zo goed de zomer van, pakweg, 1964 of 1992 kunnen zijn. Precies dat maakt de film zo beklemmend.

Lees ook:

Alles over documentaires op de Trouw -themapagina Internationale Documentaire Festival.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2019 de Persgroep Nederland B.V. - alle rechten voorbehouden