De waanvoorstelling van een ober in Death Valley

Johnny Quick is ober in een restaurant in Death Valley in de Amerikaanse staat Californië. Hij zegt tegen iedereen dat hij drummer is geweest in de band van Bill Haley. Filmmaker Fred van Dijk weet inmiddels beter. Quick leeft in een fantasiewereld.

Met een gevoel van 'dat zal toch niet waar zijn' realiseerde Fred van Dijk zich dat zijn film over Johnny Quick anders zou worden dan hij zich had voorgesteld. Het zou niet het verhaal worden van de voormalige drummer van Bill Haley and the Comets, maar van de man die zich voordoet als de drummer van deze legendarische band. Tijdens zijn research kwam Van Dijk veel te weten over Bill Haley en de zijnen. Maar niets over Quick. Nergens wordt hij genoemd en hij is op geen enkele foto te zien. De regisseur: ,,Als ik Quick daarover belde, antwoordde hij dat hij zich meestal op de achtergrond bevond. En over een filmrol zei hij geruststellend: 'Ik was de man die met de serveerster danste'. Maar hoe goed ik ook keek, ik zag geen dansende Quick.''

Een fantast dus, concludeerde Van Dijk al vrij snel. Een goede reden om te stoppen met de research en na te gaan denken over een volgend onderwerp. Dat vond in elk geval de VPRO, die Van Dijks documentaire aanvankelijk zou meefinancieren. De omroep haakte af, maar de regisseur liet zich niet ontmoedigen. De NPS werd zijn nieuwe opdrachtgever. Wilde hij de drummende ober uit Death Valley ontmaskeren? Niet dus. Van Dijk had inmiddels een andere drijfveer gevonden: ,,Ik vind het fascinerend te zien hoe iemand aan het einde van zijn leven zijn jeugd voor een deel tot droom heeft omgebouwd.''

Van Dijk (53) heeft verder ook niets met de muziek van Bill Haley and the Comets: ,,Dat was voor mijn tijd''. Een kennis tipte hem over het verhaal van Quick. Bij een bezoek aan het restaurantje waar de 'drummer' werkte, zag de kennis een ingelijste gouden plaat. Die was uitgereikt naar aanleiding van het 25 miljoenste verkochte exemplaar van 'Rock around the clock', de grootste hit van Bill Haley. Onder de gouden schijf was een tekst gegraveerd waaruit bleek dat Johnny Quick, de ober, drummer was bij Bill Haley tussen 1954-1975.

Van Dijk laat Quick ongestoord zijn verzonnen levensverhaal vertellen. Een verhaal vol tegenslag. Doorspekt met drank, drugs, dood, list en bedrog. Vol overtuiging beantwoordt Quick de vragen van Van Dijk over tournees en optredens met Bill Haley & the Comets.

Uit de vraagstelling van de interviewer proef je diens twijfel. Sterker, je weet zeker dat hij Quick niet gelooft. Van Dijk confronteert hem echter niet met het ontbrekende bewijs, omdat het volgens de regisseur geen journalistiek verslag is.

Als Quick zich niet weet te herinneren in welke club hij met de Comets destijds optrad in Amsterdam, vindt Van Dijk dat niet erg. En zo kabbelt Quicks verhaal voort. Van Dijk laat de vermeende ex-drummer in zijn waarde en verstoort zijn droom niet. Dat heeft ongetwijfeld met de persoonlijke fascinatie van de filmer te maken.

Als kijker heb je de keuze tussen verbazing over of medelijden met Johnny Quick.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden