Review

De vuurvogel gaat leven met de stem van Scholten van Aschat

Wie in korte tijd zijn kennis van de klassiekers in de muziekwereld wil bijspijkeren, kan de serie prentenboekjes met cd van uitgeverij Gottmer aanschaffen. Na 'De Notenkraker' en 'Peter en de Wolf' zijn 'De Vuurvogel' en 'Het Zwanenmeer' verschenen, met stemmen van Gijs Scholten van Aschat en Carice van Houten.

Al vanaf de eerste klanken van de muziek en zinnen van het verhaal raak je gegrepen. Zo vertelt Scholten van Aschat hoe de Russische prins Ivan in het duistere rijk van de reus Kashei de vuurvogel ontmoet. Tussen bomen zo stram als soldaten bereikt hij een kasteel vol gevangen prinsessen en al snel slaat de angst je om het hart. Elke noot van Stravinsky's compositie krijgt dan een plek in het verhaal.

Als de acteur over de van woede briesende reus vertelt, gaat het door merg en been, als hij de dansende vuurvogel beschrijft krijg je zin om mee te dansen en als de prins eindelijk zijn allermooiste prinses mag kussen vliegen de vonken er vanaf.

Carice van Houten begint haar verhaal monter: ,,Prins Siegfried stond boven aan de kasteeltrappen en keek naar de dansende mensen in het park.'' Maar haar stem verandert in die van een pinnige tante als de koningin aan het woord komt en haar zoon meedeelt dat hij nog dezelfde avond een vrouw moet kiezen. Wat volgt is een bal vol stijve buigingen en slome danspasjes met tuttige meisjes van adel.

Daar wil Siegfried helemaal niet mee trouwen, want hij is verliefd op het zwanenmeisje Odette! Als de muziek van Tsjaikovski de zwevende zwanen verbeeldt, zie je de witte wezens op het wateroppervlak neerstrijken. De frisse en ongekunstelde stem van de actrice geeft het verhaal kleur en zij vertelt meeslepend over Odette, haar valse evenbeeld Odile en de levensgevaarlijke strijd met tovenaar Rothbard. Een extra geluidseffect als het spannen van een boog, een krakende deur in een holle gang of een donderslag doet je op het puntje van je stoel zitten. Maar uiteindelijk is Rothbard verslagen: ,,Nu kon hij trouwen en Odette werd zijn prinses.''

De twee cd's zitten verpakt in aantrekkelijk vormgegeven boekjes met prenten van Jeska Verstegen en Annemarie van Haeringen, die aan miniatuur-schilderijtjes doen denken. De cd's duren elk zo'n twintig minuten, maar de bewerking van het oorspronkelijke muziekstuk en verhaal is nauwelijks een verarming te noemen. Het is eerder een intensivering en zó spannend verteld dat kinderen 'Het Zwanenmeer' en 'De Vuurvogel' niet snel meer zullen vergeten.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden