null Beeld

RecensieLagelieder

De vrolijke podcast ‘Lagelieder’ brengt oude volksliedjes tot leven

Dorien Pels

In Lagelieder gaan podcastmaker Michiel van de Weerthof en docent Nederlands en dramaturg Lot Broos op zoek naar het verhaal achter oude volksliedjes. Steeds een andere krakende oude opname wordt gebruikt als basis voor deze grappige en vrolijke podcastreeks die echt een aanrader is. Lagelieder gaat over van alles en nog wat: de herkomst van sprookjes, geschiedenis, de rol van religie en hoe verhalen bewaard blijven en in het collectief geheugen belanden.

De originele opnames werden gemaakt voor het radioprogramma Onder de groene linde, waarin radiomaker Ate Doornbosch 37 jaar lang opnames maakte van vergeten volksliedjes. Zijn luisteraars zongen die voor hem in, vaak weinig toonvast en heel aandoenlijk. Hij deed dat tot 1993. Alle opnames zijn bewaard in het Meertens Instituut.

Je gaat je verheugen op de eigentijdse opname

Van de Weerthof en Broos zitten tevens samen in de band Moi, le voisin, die aan het einde van iedere aflevering probeert het liedje nieuw leven in te blazen met een eigentijdse opname. Daar ga je je dan ook gedurende de uitzending echt op verheugen. Want het valt soms niet mee.

Het tweetal reist naar de plek waar de gebeurtenis uit het liedje zou hebben plaatsgevonden, of soms weten de experts van het Meertens Instituut al direct meer van de achtergrond, of bedenken ze zelf al dat het niet echt gebeurd kán zijn.

Maar dan nog weten ze weer een detail uit te werken dat boeiend is, zoals in aflevering twee over Gregoriaans gezang met onzinteksten in het Nederlands. Dat gebeurde in de katholieke kerk regelmatig omdat mensen geen Latijn kenden, zo ontdekken ze.

Heeft de dienstmeid in Leiden nu wel of niet het hoofd van de dief afgehakt?

Iedere uitzending is een verrassing. Net als je denkt dat geen enkel volksliedje op waarheid gestoeld is (heeft de dienstmeid in Leiden nu wel of niet het hoofd van de dief afgehakt?), blijkt het gezongen verhaal van de gruwelijke viervoudige moord uit aflevering drie misschien toch wel degelijk te hebben plaatsgevonden in een Gronings dorpje.

De twee makers zijn goed op elkaar ingespeeld en geestig, en je kunt horen dat er veel tijd en moeite in de afleveringen is gestoken. Ze spreken experts, maar ook mensen op straat. En ondertussen kom je als luisteraar vooral ook veel te weten over hoe overlevering werkt, en welke rol volksliedjes hierbij hebben.

De opzet is bij uitstek geschikt voor een luisterverhaal, met al die muzikale fragmenten en true crime-elementen die zo goed passen bij het medium podcast.

Lagelieder is gemaakt in opdracht van KRO/NRCV en NPO Radio 5 en is te beluisteren via onder andere Spotify. Iedere week verschijnt een nieuwe aflevering.

De beste podcasts uit binnen- en buitenland, voor u beluisterd en gerecenseerd door de redactie van Trouw. Lees hier eerdere recensies terug.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden