Onbekende Belgen nemen de kijker mee op avontuur. Beeld
Onbekende Belgen nemen de kijker mee op avontuur.Beeld

Cultuurtip

De Vlaamse ‘Wie is De Mol?’ is beter, authentieker en spontaner dan de Nederlandse

De Belgische versie van Wie is De Mol? is zoveel beter, zoveel authentieker en spontaner. Dat krijg je als je échte kandidaten (lees: onbekend) selecteert in plaats van semi-BN’ers en niet alles kapotscript.

Joris Belgers

Heuglijk nieuws: in België is het negende seizoen van (Wie is) De Mol van start gegaan. De Vlaamse variant – eigenlijk het origineel – is simpelweg veel beter dan het steeds slappere aftreksel van AvroTros. Daarin lijken de bombastische afleveringen steeds meer op toeristische reclamespotjes; de deelnemende semi-BN’ers doen het vooral om de exposure; de spellen zelf zijn steeds onbegrijpelijker en het eindresultaat is kapotgescript en gemonteerd. Gespeend van alle spontaniteit.

Zo niet de Belgische versie, eenvoudig De Mol genaamd. Volgens de andere helft van mijn huiskamer is presentator Gilles De Coster en zijn onweerstaanbare Vlaamse accent deel van het succes – maar het belangrijkste verschil is dat er hier nog gewoon échte kandidaten meedoen. Als in: onbekende Belgen. Normale mensen; veel fanatieker dan de zoveelste bekende kop. Voor hen maakt een paar duizend euro meer in de pot nog écht verschil. De Vlaamse pot zit ook veel voller dan de Nederlandse.

Het huidige, negende seizoen kreeg tienduizend aanmeldingen. De tien gelukkigen die werden geselecteerd, kregen in de eerste aflevering meteen te maken met tien afvallers die alsnóg een kans kregen op een plekje ten koste van hen die al dachten op avontuur te gaan.

Precies dat maakt duidelijk waarom het Belgische origineel een streepje voor heeft. Het is zoveel spontaner en authentieker dan de Nederlandse versie. Het geeft de kijker nog ouderwets het gevoel mee op avontuur te worden genomen.

Het negende seizoen van De Mol wordt in België uitgezonden door VIER, maar is in Nederland (gratis) te bekijken op internet via GoPlay – waar ook de afgelopen vier seizoenen nog te bekijken zijn.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden