Review

De vitaliteit van Istanbuls muziekleven

Even het orkest in herinnering roepen dat in Fatih Akins 'Gegen die Wand' het pijnlijke liefdesverhaal van de twee Duitse Turken Cahit en Sibel bezong.

Belinda van de Graaf

Het fantastische Turkse orkest van Selim Sesler stond aan de oever van de Bosporus in Istanbul, om als een Grieks koor de Hamburgse tragedie zo nu en dan toe te lichten. Het was een duivels mooie vondst die hart en ziel gaf aan de film, en over de landsgrenzen heen de wortels van het Duits-Turkse verhaal blootlegde.

In Fatih Akins feestelijke documentaire 'Crossing the Bridge: The Sound of Istanbul' wordt het muzikale landschap van de Turkse hoofdstad verder uitgespit. Selim Sesler, virtuoos op klarinet, is een van de vele Turkse muzikanten die gezicht krijgen.

Als gids koos Fatih Akin de Duitse bassist Alexander Hacke, bekend van de avant-garde-band 'Einstürzende Neubauten'. Alexander Hacke die al meewerkte aan de soundtrack van 'Gegen die Wand', loodst ons niet zomaar langs cafés en concertzalen. Hij is verslingerd aan de energie en de romantiek van Istanbul en vooral de enorme variëteit aan muziekstijlen die de stad voortbrengt.

Met een kleine mobiele geluidsstudio gaat hij op pad om vast te leggen wat wij te horen krijgen. Hoewel de gids een beproefd middel is in documentaires, staat de gezamenlijke ontdekkingstocht voorop. Om de enorme Duitse rocker met doodskopringen en tatoeages keer op keer te zien smelten, is een attractie op zich.

Of het nu om de psychedelische underground-klanken van Baba Zula gaat, de ongelooflijk energieke rap van Ceza of de lyrische ballades van de 86-jarige Turkse diva Müzzeyen Senar, het is elke keer een nieuwe adrenalinestoot.

De vitaliteit die 'Gegen die Wand' ook al kenmerkte, keert zonder meer terug in 'Crossing the Bridge'. Fatih Akin gaat zelfs een stapje verder. De stad die door de rivier de Bosporus wordt gescheiden in een Europees en een Aziatisch deel, wordt via de muziek verbonden. Die brugfunctie van muziek is een mooie metafoor, maar als je ziet en hoort hoe de jonge, ultra-hippe rappers en de wat oudere, gevestigde en meer klassiek geschoolde muzikanten en zangers samen een symfonie van Istanbul vormen, kun je alleen maar mee swingen.

Losjes brengt de film ook de rijke geschiedenis in beeld van Turkse rock, rap, hip-hop, klassieke arabeske en Koerdische gospel. Trommels en snaarinstrumenten krijgen en passant naam en uitleg. En straatmuzikanten en sterren zijn in Fatih Akins meeslepende muziekfilm even belangrijk.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden