null Beeld Annaleen Louwes
Beeld Annaleen Louwes

RecensieTheater

‘De val van Chris Coubergh’ is geen toneel, maar een luisterthriller als theaterhoorspel

De val van Chris Coubergh
Rosa Ensemble
★★★☆☆

Een gastvrij klaarstaand glaasje champ 0.0 mag mee naar binnen, om gebrek aan café- en publiekswarmte wat te verzachten. In de theaterzaal zullen we niet eens van elkaars reacties kunnen genieten: koptelefoons hangen klaar, opdat de oren alleen de geluiden van de voorstelling zullen oppikken.

‘De val van Chris Coubergh’ van het Utrechtse Rosa Ensemble is geen toneel, geen muziektheater, maar een luisterthriller als theaterhoorspel. Dan moeten oudere liefhebbers niet meteen opveren bij het idee van een variant op radiohoorspel ‘Paul Vlaanderen’, dat in de vorige eeuw decennialang furore maakte en tien jaar geleden nog een theaterversie kreeg. Hoewel, de manier waarop hoofdpersoon Chris en zijn (zwangere) vrouw Carolien elkaar steeds met ‘liefje’ bejegenen, roept associaties op met destijds gevleugelde uitdrukkingen als ‘Oh Paul’ en ‘Ina, kindje’. Maar de manier waarop de mix van misdaad en privégebeuren wordt uitgewerkt, is minder gebeiteld.

Eigenlijk is het verhaal (scenario: Florian de Backere) nogal warrig. Er is sprake van een moordonderzoek dat politie-inspecteur Chris Coubergh hoopt af te ronden voor hij met pensioen gaat. Dan is er de zaak van een zo maar aangespoelde, onherkenbaar verminkte man. En er is een doodzieke collega die Chris nodig heeft, terwijl de hogere leiding van politie en justitie hem almaar oproept tot actie.

De evidente lol van het maken

Tussen dat alles blijft Chris onderweg om bewijzen te vinden, vechtend met het dilemma om eindelijk eens op tijd bij de geboorte van zijn kind te zijn. Of liever, Carolien vindt dat ze toch eens moeten praten over: hoe verder? Immers, in de praktijk gaat werk altijd voor het meisje.

Dat een en ander met elkaar te maken heeft, zal best, maar hóe blijft onduidelijk. Er rollen namen voorbij met een link naar een Noorse kwestie, die niet te plaatsen zijn. Vermoedelijk is daarvoor voorkennis nodig van Rosa’s vorige productie ‘De Deense detective’.

Spannend of meeslepend wil het verhaal zelf niet worden. Deze ‘Chris Coubergh’ is meer een howdunnit dan een whodunnit. Niet: wie heeft het gedaan, maar hoe is het gedaan? Terwijl in de duistere zaal de blauw oplichtende koptelefoons al een bepaalde atmosfeer oproepen, is de creativiteit op de speelvloer kostelijk. Met alle mogelijke (muziek)instrumentaria wordt daar de sfeer van een jachtig leven geschapen. Luisterend en kijkend krijg je een verhelderend zicht op het ambachtelijke van een hoorspel. Het aantrekkelijke hier is vooral de evidente lol van het maken.

Lees ook:

Lekker met je hoofd in een verhaal

Verhalen voor onderweg die geen ruimte in de koffer innemen en waar je eindeloos naar kunt luisteren. Op deze pagina een keur aan podcasts om te downloaden op je smartphone. Even van de wereld tijdens je vakantie.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden