null Beeld

BoekrecensieDe vader van Grace

‘De vader van Grace’ is de reconstructie van een bijzondere liefdesgeschiedenis

Ze ging de hele wereld over en schreef een hele reeks indrukwekkende reisverhalen. “Dicht bij huis blijven kan altijd nog”, zei Carolijn Visser (1956) een aantal jaar geleden in Trouw. Maar dicht bij huis blijken ook speciale verhalen te vinden, laat haar nieuwe boek De vader van Grace zien.

Grace is een vriendinnetje van de lagere school, een meisje met een zwarte vader. Een gegeven waar Visser zich destijds wel over heeft verbaasd (‘de enige zwarte man in Middelburg’), maar niet in verdiept. Dat gebeurt pas als ze Grace jaren later weer treft.

Het leidt tot de reconstructie van een liefdesgeschiedenis die zich deels ver weg afspeelt en, zo je wilt, ver weg zijn oorsprong heeft. Adel Comijs, Grace’s vader, is een afstammeling van een groep van zo’n drieduizend West-Afrikanen die halverwege de negentiende eeuw werden geronseld voor het Knil om als militair naar ­Nederlands-Indië te gaan. In 1952 trouwt hij met de Zeeuwse Nelleke. Aan de hand van bewaard gebleven liefdes­brieven beschrijft Visser hoe Adel haar het hof maakt en weet te overtuigen naar Makassar te komen. Dat ze, met twee kinderen, een paar jaar later weer koers naar Nederland zetten en in Middelburg terechtkomen, kunnen ze dan nog niet voorzien. Een bijzonder verhaal, liefdevol opgeschreven.

null Beeld
Beeld

Carolijn Visser
De vader van Grace
Atlas Contact; 98 blz. €14,99

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden