null Beeld

Zien, horen, volgen, doen

De uit-tips van Trouw

Maaike Bos

HOREN

FICTIE-PODCAST LEVEN MET REVE

Sinds 18 december

In 1996 bezocht dichteres Hanny Michaelis haar ex-man Gerard Reve nog één keer, op aandringen van journalist/schrijver Ad Fransen. Op zijn reportage daarvan in HP/De Tijd baseerde Ger Beukenkamp het script van deze tweedelige fictie-podcast, onder regie van Hans Hylkema. De ex-geliefden (Olga Zuiderhoek, Gijs Scholten van Aschat) kibbelen met humor over liefde, seks, het geloof, hun werk, Reves kookkunst en zijn gierigheid. Anderen komen langs en Reves geliefde Joop Schafthuizen (Peter Blok) catert. Luister onder andere via vpro.nl of nporadio1.nl/podcasts.

Gijs Scholten van Aschat doet Reve. Beeld
Gijs Scholten van Aschat doet Reve.

DOEN

WILD SPOTTEN TIJDENS BOSWANDELING DEELERWOUD

8 km, Gelderland

Deze wandelroute hoort bij de tien mooiste van het jaargetijde, vindt Natuurmonumenten. In het Deelerwoud op de Veluwe heb je nu grote kans om edelherten, Schotse hooglanders of wilde zwijnen te zien. De route begint bij parkeerplaats Herberg De Woeste Hoeve en voert door glooiend landschap met bossen en heidevelden. Deze en andere wandelroutes zijn te vinden via natuurmonumenten.nl/boswandelingen.

Herten in het Deelerwoud Beeld Monica Wesseling
Herten in het DeelerwoudBeeld Monica Wesseling

HOREN/ DOEN

BUITEN DE LIJNTJES (6+)

Slagwerk Den Haag, TAQA Theater De Vest, Alkmaar
28 december, 14.30 uur

Hier mag je lekker buiten de lijntjes kleuren. Drie spelers van Slagwerk Den Haag en tekenaar Gerard de Bruyne nemen mooie instrumenten, grote vellen papier en tekenspullen mee naar het theater. Luisterend naar de ritmes van Steve Reich en James Tenney maak je met Gerard en de anderen een enorme getekende bloementuin. Je eigen stukje mag mee naar huis. Kaartjes via de agenda van slagwerkdenhaag.nl of theaterdevest.nl.

ZIEN

KLEURTONEN

Gorcums Museum, Gorinchem
t/m 20 maart 2022

Kunst is vaak al kleurig, maar het Gorcums Museum koos kleur als thema voor de expo KleurTonen. De lichtinstallatie Spectrum van Tamar Frank warmt je op voor de aparte zalen van de primaire kleuren (rood, blauw en geel) en secundaire kleuren (paars, oranje en groen). Werk van zeventig kunstenaars is op tint gerangschikt. Door de effen werken komen structuur en materiaal extra uit. Zelf (met kinderen) experimenteren? In een projectruimte speel je met gekleurd licht of maak je zelf een kunstwerk. Kaartjes via Gorcumsmuseum.nl.

HOREN

PODCAST GIRLS AND BOYS

Toneelgroep Oostpool

Hadewych Minis zou tot 13 februari 2022 schitteren in deze solovoorstelling, over een intense liefdesrelatie die verandert in een verontrustend huwelijk met kinderen en carrières. Maar alles staat weer op losse schroeven. In de tussentijd zijn vijf podcastafleveringen bij dit stuk wel te beluisteren. Genderwetenschappers Kaouthar Darmoni en Jens van Tricht praten over mannen, vrouwen en over samen stappen zetten naar een meer gelijke en veilige wereld. (Bewaar de laatste drie liever tot na het stuk). Te vinden via toneelgroepoostpool.nl.

null Beeld

DOEN

WINTER IN DE HORTUS

Hortus Botanicus, Amsterdam
22 december t/m 9 januari

De botanische tuin transformeert weer in een sprookjesachtige wintertuin met duizenden lichtjes en interessante lezingen. Met warme choco luisteren kinderen rond het kampvuur naar spannende sprookjes. Voor volwassenen zijn er lezingen over de fascinerende werking van ondergrondse schimmels: zelfs bruikbaar in medicijnen, bouwmateriaal of duurzame verfstof. Voor wie wil is er zelfs glühwein. Zie het programma op Dehortus.nl.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden