De tv-zomer is al jaren lang niet meer wat hij was

Het is een fraaie demonstratie van goede wil die de publieke omroepen hebben gehouden: vanaf volgend jaar behoort de traditionele zomerstop tot het verleden. Een paar miljoen erbij, de nieuwe cao verschaft extra mensen in vaste dienst en aan de televisieprogramma's valt volgende eeuw niet meer merken dat het zomer is. De twee minuten 'op zwart' van een paar weken terug hebben een complete omwenteling veroorzaakt. Lijkt het wel.

Het is met name de zomerprogrammering van SBS 6 geweest die publieke omroepen tot een koerswijziging heeft gedwongen, zegt de NOS. Maar wat haalde SBS 6 dan vorig jaar allemaal uit om met een prachtig marktaandeel de winter in te gaan? Gids erbij: SBS 6 had in de vooravond een nieuw spelletje geprogrammeerd. '15 Miljoen mensen'. Dat zorgde voor een hoogst middelmatig marktaandeel. Voor de rest deed die zender gewoon met iedereen mee. SBS 6 ging desondanks met een mooie score de winter in, een marktaandeel van 10,8 procent.

Het maandoverzicht van de Dienst Kijk- en Luisteronderzoek over de maand augustus 1998 zegt dat SBS 6 zijn marktaandeel op z'n sterkst wist tussen middernacht en 07.00 uur 's morgens. Met Jerry Springer en de serie 'The new Mike Hammer', beide in de herhaling. Daarna volgden herhalingen van het 'Actienieuws' en het weerbericht.

SBS 6 zat dan ook zeker niet in de bezemwagen bij het uitzenden van herhalingen in de zomer (van het WK-voetbal). De zender had gewoon plaats genomen tussen Nederland 1 en RTL 4 en 5. Dat blijkt uit een steekproef genomen over alle dinsdagen van juni, juli en augustus 1998. Nederland 1 was voor die avond de koploper met herhalingen van 'Voor elkaar', een compilatie van 'Blik op de weg' en de hervertoning van 'Zwarte sneeuw'. Dat was óók de zender waar min of meer nieuwe praatprogramma's in de zomer werden uitgezonden zoals 'Het reces', 'Bij Violet' of 'Boven het water'.

Geheel gevrijwaard van herhalingen bleef niemand. Op Nederland 3 herhaalde de Vara, nog steeds de dinsdag als peildag, de serie 'Mr. Bean' en laat op de avond 'Unit 13'. RTL 4 herhaalde afleveringen van 'Wolff' en 'Alexander Stein, prive-detective'. Veronica herhaalde 'The sound of radio', en SBS trok 'Over sex gesproken' met Goedele Liekens nog maar eens uit de kast. Voor de rest heersten, naast het voetbal, vooral veel speelfilms. Dat zal ongetwijfeld te maken hebben met het kijkgedrag in de zomer. Want hoewel de meeste mensen aanhoudend niet op vakantie zijn, noodt de zomer tot een iets ander kijk-gedrag.

Overigens, 'Nova' ging vorig jaar in de zomer gewoon door, het 'Jeugdjournaal' ook. Dit jaar gaat 'Netwerk' niet met vakantie. Ooit, tot een jaar of acht geleden, was de zomer inderdaad de periode van de ontelbaren herhalingen. In de daarop volgende jaren is dat langzaam doorbroken. Eerst moest RTL 4 vanwege de kosten ook gewoon veel herhalen, tot de kijkers massaal klaagden. Daarmee kwam de verandering. Dat heeft zich doorgezet tot de zomer van vorig jaar waarbij op een doorsnee-avond op de zeven publieke en commerciële netten bij elkaar nog niet voor één net aan herhalingen werd uitgezonden. De zomer op de tv als een grote herhaling die nodig eens doorbroken moet worden, is langzamerhand een fabeltje.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden