Review

De trage teloorgang van een Jedi-leerling

Pastelkleurige steden, pittoreske Italiaanse villa's, romantische bloemenweides en ruisende watervallen; 'Star Wars Episode II: Attack of the Clones' is in één woord oogstrelend. Dat mag ook wel voor een film die in ruim anderhalf jaar in vier verschillende landen (Tunesië, Australië, Italië en Spanje) is opgenomen en werd gefilmd met digitale camera's.

De verre planeten en exotische ruimtewezens ogen levensechter dan ooit, de ruimteschepen zien eruit alsof je zo zou kunnen instappen. Zelfs de hoofdpersonen, senator Padmé Amidala (Natalie Portman) en Jedi-leerling Anakin Skywalker (Hayden Christensen) zijn om op te eten. Nu verwacht je niet anders van George Lucas, de geestelijke vader van de Star Wars-saga, die al jaren voorop loopt als het om special effects gaat. Ook nu suizen lichtsabels je om de oren en worden er spannende gladiatorengevechten en epische veldslagen uitgevochten.

Toch roept al die digitale visuele pracht en praal ook meteen de angst op dat Lucas in dezelfde val is getrapt, waarin al zoveel sciencefiction-filmmakers zijn getrapt: dat door alle aandacht voor de vorm de inhoud vergeten wordt. En dat is bepaald geen denkbeeldige angst. Want in 1999 stond de sciencefiction-wereld op zijn kop toen Lucas eindelijk zijn belofte inloste en het nieuwe Star Wars-epos 'The Phantom Menace' presenteerde. Fans waren dolgelukkig, maar hun vreugde sloeg snel om in teleurstelling: 'The Phantom Menace' bood nauwelijks een plot en de personages bleken flinterdun. Het pleit voor Lucas dat hij zich alle kritiek blijkbaar heeft aangetrokken. Want het plot van de film behoort zeker tot de sterkste uit de Star Wars-reeks.

Het verhaal wordt opgepakt tien jaar na de gebeurtenissen van 'The Phantom Menace'. De Jedi-leerling Anakin Skywalker is inmiddels negentien jaar en krijgt na een aanslag op Padmé Amidala de opdracht deze senator te beschermen. Zijn leermeester Obi Wan Kenobi (Ewan McGregor) probeert het brein achter de aanslag te achterhalen en stuit op een complot dat het voortbestaan van de Republiek bedreigt.

Lucas grijpt de gebeurtenissen aan om het personage van Anakin Skywalker grondig uit te diepen. De uitstekend gecaste Hayden Christensen zet Anakin Skywalker neer als een onstuimige kindman, die worstelt met zijn volwassenwording en de morele dilemma's die hij tegenkomt. Zoals de verboden liefde die opbloeit tussen Padmé en Anakin. Verboden omdat een Jedi-ridder niet mag liefhebben en compassie boven passie moet stellen.

Maar niet alleen zijn gevoelens voor Padmé brengen Anakin in het nauw. Hoogmoed steekt de kop op als Anakin begint te vermoeden dat Jedi-meester Obi Wan Kenobi hem met opzet klein houdt, omdat hij te machtig zou kunnen worden. Langzaam wordt duidelijk waarom Anakin zal bezwijken voor de verleidingen van de 'dark side'.

De scènes waarin Anakin vecht om in het goede te blijven geloven maken de nieuwe episode zo boeiend. Was 'The Phantom Menace' een vergaarbak voor overdadige actiescènes, 'The Attack of the Clones' is een psychologische schets van een jongeman die vecht met zijn demonen.

Dat Anakin uiteindelijk zal overlopen naar de 'evil empire' weten we uit de delen vier tot en met zes. Maar het is de kracht van 'Attack of the Clones' dat deze langzame teloorgang (ronduit sinister is de scène waarin Anakin met een engelengezicht mijmert over de zegeningen van een dictatuur) zo invoelbaar en fascinerend wordt neergezet dat je halsreikend uitkijkt naar het volgende Star Wars-deel.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden