taal

De term ‘Schreeuwer’ heeft een politieke lading gekregen

Thierry Baudet tijdens een debat in de Tweede Kamer over de doorrekening door het PBL en het CPB van het Klimaatakkoord. Beeld ANP

Bij het trefwoord schreeuwer vermeldt de Dikke Van Dale maar liefst zeven betekenissen, variërend van straatventer tot opschepper en kind dat veel huilt. Geen daarvan dekt echter precies de lading die het woord dezer dagen vaak in de media heeft. Daarin is sprake van schreeuwers 'die het debat te veel bepalen' en schreeuwers die ´tegenover doeners' staan. Er blijken schreeuwers 'op links' en 'op rechts' te zijn, die behalve als opponenten van doeners ook wel worden getypeerd als tegenhangers van ‘goedmensen’ of ‘theedrinkers’

Schreeuwer is, kortom, een (ongunstige) politieke term geworden voor mensen die gekant zijn tegen de politieke keuzes van de regering (en meer in het algemeen de 'gevestigde politieke orde' of de 'politieke elite') en daar veelal ongenuanceerd uiting aan geven. Als schreeuwer specifiek een politicus aanduidt, is het woord welhaast synoniem met demagoog of volksmenner. Uit de media komt naar voren dat er zowel linkse als rechtse schreeuwers zijn, maar meestal verwijst het woord dezer dagen naar politici op de rechterflank van het politieke spectrum.

Schreeuwer als metaforische benaming voor iemand die op ongenuanceerde of demagogische wijze uiting geeft aan zijn politieke ideeën is mogelijk ontleend aan de sportwereld. Vooral in het verleden, toen zulke politici nog vrij marginaal waren, werden ze namelijk 'schreeuwers aan de zijlijn' genoemd. In een politiek landschap waarin het 'midden' echter zowel ter linker- als ter rechterzijde wordt belaagd, is het nog maar de vraag hoe lang de zijlijnschreeuwers aan de kant blijven staan.
tdb@taalbank.nl

Lees ook:

Taal

In de rubriek Taal worden grammaticale geschillen, etymologische enigma’s en andere taaltwijfels voor u opgehelderd door Peter-Arno Coppen en Ton den Boon. Lees hun bijdragen op trouw.nl/taal. Ook een vraag? Mail naar p.a.coppen@let.ru.nl of tdb@taalbank.nl.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden