Taal Peter-Arno Coppen

De taalontwikkeling op heterdaad betrapt

Wie de taalontwikkeling in ­levenden lijve wil ervaren, raad ik aan om het onderwijs in te gaan, wat ouder te worden en dan werkstukken van jonge leerlingen na te kijken. Gegarandeerd dat je naarmate de tijd vordert steeds meer constructies tegenkomt die niet in je eigen taalgevoel zitten.

Je kunt die natuurlijk allemaal aanstrepen, en tot op zekere hoogte moet je dat zeker doen, maar het is boeiend om te zien hoe sommige ontwikkelingen zich tegen alle correctie in toch doorzetten.

Een van die ontwikkelingen betreft het woordje ‘gezien’. Je zegt ‘Aangezien het regent blijven we thuis’ of ‘Gezien de regen blijven we thuis’. Wat je niet kunt zeggen is ‘Gezien het regent blijven we thuis’. ‘Aangezien’ is een voegwoord, dat een bijzin inleidt, en ‘gezien’ is een voorzetsel, waar een ­gewone woordgroep achter hoort. Toch zie ik hoe langer hoe vaker ‘gezien’ als voegwoord in werkstukken opduiken. En dan heb ik het over werkstukken van universitaire masterstudenten. Die zullen dit na correctie braaf verbe­teren, maar je krijgt het nooit meer uit hun taal­gevoel.

Een gek woord

Het officiële taaladvies is al overstag aan het gaan. De taaladviseurs signaleren het gebruik van ‘gezien’ als voegwoord vooral in België, maar, zo zeggen ze voorzichtig erbij, er is nog een niet te verwaar­lozen groep taalgebruikers die het afkeurt. Het salomonsoordeel is: ‘Het is onduidelijk of deze vorm tot de standaardtaal in België gerekend kan worden.’

‘Gezien’ als voegwoord maakt een goede kans: er zijn meer voorzetsels die als voegwoord ­gebruikt worden (‘na’, ‘voor’), en ‘aangezien’ is eigenlijk ook maar een gek woord.

In de rubriek Taal worden grammaticale geschillen, etymologische enigma’s en andere taaltwijfels voor u opgehelderd door Peter-Arno Coppen en Ton den Boon. Ook een taalvraag? Mail naar p.a.coppen@let.ru.nl of tdb@taalbank.nl.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden