Filmrecensie

De superheld Shazam! tovert een lach op je gezicht

Het leukste deel van de film is de ontdekkingstocht van Billy als Shazam naar zijn bijzondere krachten. Hij wordt daarin bijgestaan door zijn vriend Freddy. Beeld
Het leukste deel van de film is de ontdekkingstocht van Billy als Shazam naar zijn bijzondere krachten. Hij wordt daarin bijgestaan door zijn vriend Freddy.Beeld

Shazam!
Regie: David F. Sandberg
Met Asher Angel, Zachary Levi, Jack Dylan Grazer en Mark Strong
★★★★☆

Belinda van de Graaf

Wie dacht dat het superheldengenre onderhand wel was uitgeput, heeft het mis. Onlangs verscheen er nog een leuke, nieuwe vrouwelijke superheld met ‘Captain Marvel’. Die film trekt wereldwijd volle zalen en de opbrengst passeerde woensdag een miljard dollar. Eind vorig jaar hadden we ook de eerste zwarte spinnemens in het hartveroverende ­‘Spider-Man: Into The Spider-Verse’. De film won recent de Oscar voor ­beste animatiefilm. En nu is er dan ‘Shazam!’, de tweede grote superheldenfilm dit jaar, die meteen een lach op je gezicht tovert.

De truc is eenvoudig: een jongetje komt door tussenkomst van een oude tovenaar terecht in het lichaam van een volwassen man, die superkrachten blijkt te hebben. De verwondering over zijn nieuwe uiterlijk en kracht wordt zo geinig uitgespeeld dat je zelf al snel met de toverspreuk ‘shazam!’ op je lippen zit. Door shazam te roepen, verandert het jongetje in een superheld en andersom, transformeert de superheld terug in het jongetje.

Goudkleurige laarsjes

Het draait allemaal om de veertienjarige Billy Batson, die als kleuter door zijn tienermoeder in de steek is gelaten en sindsdien van pleeggezin naar pleeggezin is gegaan. Juist op het moment dat hij alle moed heeft verloren, belandt hij in Philadelphia bij een lieve, kleurrijke nieuwe familie met wel zes pleegkinderen. Billy sluit al snel vriendschap met Freddy, die hem wegwijs maakt in zijn superheldenuniversum. De twee slaan stijl achterover als Billy ineens verandert in Shazam, een volwassen man in een rood rubberen pak met witte cape en kekke, goudkleurige laarsjes.

Het leukst is het als Billy (in het ­lichaam van Shazam) met zijn vriendje Freddy op ontdekkingstocht gaat naar zijn krachten. Gaandeweg leert hij dat hij kan vliegen en kogels kan afweren. Met zijn blote handen vangt hij een uit de bocht vliegende stadsbus op. De Amerikaanse acteur Zachary Levi, die Shazam speelt, een DC-Comics-karakter dat voor het eerst in 1939 in stripvorm verscheen, doet dat met een heerlijk uitgestreken gezicht. Hij heeft, mede door zijn te ruime pak, iets van een superheld uit vervlogen tijden.

Moeite met een einde

Natuurlijk is er ook een superschurk, zoals dat hoort in superheldenfilms. Die komt in de gedaante van Doctor Sivana, die uit rookpluimen geweldige monsters tovert. Hij heeft het op de superkracht van Shazam voorzien, maar die biedt goed weerstand. Vooral omdat Billy heeft geleerd dat het niet alleen om het ­uiterlijk gaat, het pak en de cape. Hij moet ook de wil hebben om een superheld te zijn.

Het slotgevecht op de kermis gaat wat lang door. Het is alsof de makers moeite hebben om er een einde aan te breien. Maar uiteindelijk doet het niks af aan het plezier dat ‘Shazam!’ uitstraalt. Het getover slaat makkelijk over op de kijker.

Filmrecensies

Elke week worden de nieuwste films besproken door onze recensenten. U leest de recensies hier.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden