Review

De smaak van kersen gebiedt te blijven

TASTE OF CHERRY Regie: Abbas Kiarostami. Met Homayoun Ershadi, Abdolhossein Bagheri en Afshin Khorshidbakhtari. Te zien in Amsterdam en Groningen.

BELINDA VAN DE GRAAF

Zoals de Chinese filmmaker Zhang Yuan in het onlangs uitgebrachte 'East Palace, West Palace' het Chinese taboethema homoseksualiteit aansneed, zo ondernam de Iraanse filmmaker Abbas Kiarostami een dappere poging om met 'Taste of cherry' het Iraanse zelfmoordtaboe bespreekbaar te maken. Niet geheel toevallig zagen beide regisseurs zich bij de vertoning van hun films vorig jaar op het filmfestival van Cannes voor identieke problemen geplaatst. Waar de Chinese autoriteiten Zhang Yuan beletten naar Cannes af te reizen door eenvoudigweg zijn paspoort te confisqueren, daar zag ook Kiarostami zich in eerste instantie geconfronteerd met een Iraans vertoningsverbod. Op het laatste nippertje werd de film echter toegelaten tot de competitie en deelde 'Taste of cherry' samen met 'The eel' van de Japanse regisseur Shohei Immamura de Gouden Palm 1997, waarmee de jury twee humane vertellingen over respectievelijk een zelfmoordenaar en een moordenaar bekroonde.

Hoofdpersoon van 'Taste of cherry' is een heerschap van middelbare leeftijd, vertolkt door de Iraanse acteur Homayoun Ershadi, die een treffende gelijkenis met de Duitse acteur Bruno Ganz vertoont en in die zin gezegend is met een intrigerend voorkomen. Gezeten in een grote luxe auto rijdt hij wat rond in Teheran. Af en toe stopt hij en wordt hij door wat rondhangende jongens aangesproken. Zonder een woord te zeggen rijdt hij echter de stad uit om in een bergachtige omgeving even buiten Teheran te blijven circuleren. Door de ontmoetingen die hij daar in dat kale bergachtige gebied heeft, wordt langzaam duidelijk dat hij op zoek is naar iemand die hem na zijn geplande zelfmoord wil begraven.

De zwerver, de jonge verlegen soldaat uit Koerdistan, de bewaker en de theologiestudent uit Afghanistan en de medewerker van het Museum voor Natuurkunde in Teheran willen echter geen van allen de helpende hand bieden, ook niet voor een grote som geld. Eerder willen ze hem van zijn zelfmoordplan af helpen. De geestelijke vertelt hem natuurlijk dat de Koran zelfmoord verbiedt en de natuurkundige wijst hem op de schoonheid van het leven en de smaak van kersen, in de film gek genoeg vertaald als moerbeien. Het is een sober vormgegeven en uitermate kale vertelling met een grote zeggingskracht, gebaseerd op de uitspraak 'Zonder de mogelijkheid tot zelfmoord, had ik al lang zelfmoord gepleegd' van de Roemeense filosoof E. M. Cioran.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden