null Beeld
Beeld

Recensie & TipsBoeken

‘De slapende nimf’: een portret van bloed dat oude wonden openrijt

Als de intrigerende speurder stuit op een tekening met bloed, ontvouwt zich een vergeten drama.

Monique de Heer

De hoofdpersoon in de nieuwe thriller van de Italiaanse Ilaria Tuti is allesbehalve een doorsnee speurder. Commissaris Teresa Battaglia loopt tegen de zestig, is nog geen 1.60 meter lang, heeft knalrood geverfd haar en lijdt aan de ziekte van Alzheimer. Om haar pols draagt ze een armband met haar naam. Haar huis is bezaaid met post-its om haar te herinneren aan de alledaagse dingen: deur ijskast sluiten, hoe bel je een taxi, brood in de trommel, enzovoort. Battaglia weet dat het niet verantwoord is dat ze nog werkt, maar het afscheid valt haar moeilijk. Dan dient zich een zaak aan, van zeventig jaar geleden. De dader is al bekend. Ze kan de nabestaanden niet meer schaden. Nog eentje dan.

Tijdens een verbouwing vindt de neef van een beroemde schilder, weggestopt tussen plafondplanken, een tekening van een jonge vrouw van een betoverende schoonheid. De kleurschakeringen zijn spectaculair. Bij nader onderzoek wordt een gruwelijke ontdekking gedaan. De tekening is deels gemaakt met bloed en in dat bloed bevindt zich weefsel van het hart van een jonge vrouw. Het kan niet anders dan dat de kunstenaar het bloed van een dode heeft gebruikt. Is het bloed van de mooie vrouw op de tekening?

null Beeld
Beeld

De zoektocht leidt naar een afgelegen dal dicht bij Slovenië. De maker van de tekening woont daar bij zijn neef en heeft sinds 1945 met niemand meer gesproken. Hij zit in een stoel en staart naar het bos daarbuiten. Maar tot haar verbazing treft Battaglia geen man aan met de doffe blik van een geesteszieke. Alessio Adrian staart met ogen als gloeiende kooltjes naar het raam en reageert fel op de foto van de tekening. Er wacht Battaglia nog een verrassing. Als ze de foto in het dorp laat zien, wordt er laconiek gereageerd. Het meisje heet Krisnja en leeft nog. Maar wie is de vrouw op de tekening dan?

Het is niet makkelijk voor de wankele, vergeetachtige Battaglia haar weg te vinden tussen de bergtoppen in het geïsoleerde dal. Het drama heeft zeventig jaar eerder plaatsgevonden en de bewoners zijn zwijgzaam. Maar wat weet de schrijfster de sfeer van het bijzondere landschap en zijn bewoners goed op te roepen. De moordenaar loopt nog rond en dat voelt de met zichzelf worstelende Battaglia goed aan. Dus zet ze door met hulp van haar rechterhand Massimo Marini, die ze bijna als haar zoon beschouwt, en een blinde lijkenzoekster.

Maar meer dan een thriller is ‘De slapende nimf’ een goed verteld verhaal over een verzwegen drama en een intrigerende speurder.

Oordeel: goed verteld verhaal over een verzwegen drama.

Ilaria Tuti
De slapende nimf
Vert. Saskia Peterzon-Kotte. Xander; 461 blz. € 21,99

null Beeld
Beeld

Word je als krab geboren of word je tot krab gemaakt?

Als een krab in een mand omhoogklimt, trekken zijn soortgenoten hem naar beneden. ‘De krabbenmand’ dient als term voor het verschijnsel dat vrouwen elkaar niet ondersteunen in hun ambities maar ondermijnen of zelfs tegenwerken. Journalisten Daan Borrel en Milou van Deelen vragen zich in deze bundel af of krabben echt een verschijnsel is, waarom het gebeurt en wie de aanstichtsters zijn. Word je als krab geboren of word je tot krab gemaakt?

Aanleiding voor hun onderzoek vormde het tumult rond het filmpje dat de 21-jarige Milou, lid van studentenvereniging Vindicat, in 2017 op Facebook plaatste. In beeld houdt ze vellen papier omhoog met de scheldwoorden die ze op de vereniging naar haar hoofd geslingerd kreeg: hoer, slet, laag wijf. Vervolgens waren de reacties ook niet mals, Van Deelen was niet meer alleen een slet, nu ook nog een verrader.

Borrel en Deelen spreken met deskundigen en betrokkenen, o.a. historica Els Kloek, schrijfster Anja Meulenbelt, journaliste Barbara van Beukering (tevens moeder van Milou). Daarnaast wat veel plaatjes van Borrel en Deelen (of is dit gekrab?). Meulenbelt vertelt over gekrab tijdens de tweede feministische golf toen ze bij bepaalde vrouwengroepen geweerd werd nadat ‘De schaamte voorbij’ een bestseller was geworden. Niks, sisterhood.

‘Krabben’ besluit met een handleiding hoe het ideaal van zusterschap toch te bereiken. De eerste: stop met afkeurend roddelen. Barbara van Beukering denkt er anders over: ‘Spijt van roddelen heb ik alleen als aan de beroddelde persoon wordt doorverteld wat ik heb gezegd.’

Daan Borrel & Milou Deelen
Krabben. Van vrouw tot/tegen vrouw
Nijgh & Van Ditmar; 230 blz. € 21,99

null Beeld
Beeld

Gezin bespied

De opvolger van Van Beeks debuut ‘Vogelvrij’ is opnieuw heel origineel. Als het gezin van psychiater Liam Sandberg thuiskomt van een weekendje weg zit er een geel papiertje op de afstandsbediening van de tv: PLAY. Als ze op de knop drukken zien ze zichzelf, gefilmd vanuit verschillende standpunten in alle kamers. Iemand heeft ze een jaar lang dag en nacht in de gaten gehouden. De politie begrijpt er niets van. Geen thriller die je snel weglegt.

Kasper van Beek
De Honger
Cargo; 318 blz. € 19,99

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden