De SerieTop Boy

De serie Top Boy is The Godfather in een Londens getto

De hoofdrolspelers, Kane Robinson als Kano en Ashley Walters als Dushane Beeld Trouw
De hoofdrolspelers, Kane Robinson als Kano en Ashley Walters als DushaneBeeld Trouw

In deze rauwe Britse serie over de Londense getto zijn de dealers kinderen van tien jaar.

Belinda van de Graaf

De tip voor Top Boy kwam van Ester Gould en Sarah Sylbing, de regisseuses van de veelbesproken documentaire-serie Klassen, over de strijd om gelijke kansen in het onderwijs. Bij het maken van Klassen, opgenomen in Amsterdam-Noord, vonden ze inspiratie bij twee misdaadseries: het Amerikaanse The Wire (2002-2008) en het Britse Top Boy (2011-2019). De belangstelling was gewekt en Top Boy is een voltreffer.

De serie is vergelijkbaar met The Wire, in die zin dat het om een pakkend, zelfs verslavend, rauw-realistisch drama gaat dat via grootstedelijke criminaliteit allerhande sociaal-maatschappelijke problemen blootlegt. Top Boy speelt in Oost-Londen, in de fictieve woonwijk Summerhouse, die zoals elke afbraakbuurt is opgetrokken uit betonnen flats, voornamelijk bewoond door immigranten. Twee jeugdvrienden zijn hier opgegroeid, Dushane en Sully, fantastisch gespeeld door de Brits-Jamaicaanse rappers Ashley Walters alias Asher D en Kane Robinson beter bekend als Kano. Beide acteurs kennen Oost-Londen op hun duimpje: ze groeiden er zelf op.

De vanzelfsprekendheid waarmee de vrienden in het lokale drugscircuit terecht zijn gekomen (Dushane als leider, Sully tegen zijn zin als tweede man) zegt veel over het lot van de bewoners. Armoede en misdaad zijn hier zo nauw verweven, dat er nauwelijks valt te ontkomen aan een leven in de onderwereld.

Kinderen van tien, elf jaar dealen drugs op straat en dat is geen bedenksel, maar een observatie die schrijver Ronan Bennett deed in zijn eigen wijk in Oost-Londen. Bennett is het brein achter Top Boy. Hij groeide op in het Noord-Ierse Belfast waar hij politiek actief werd en op zijn achttiende werd gearresteerd op verdenking van betrokkenheid bij een Ira-overval. Maar de veroordeling die volgde, bleek een gerechtelijke dwaling.

Bennett kwam vrij, verliet Ierland en vestigde zich in Londen waar hij geschiedenis studeerde en zijn doctoraat haalde in misdaad en wetshandhaving. Hij werkte een tijdje voor Jeremy Corbyn, de latere leider van Labour met wie hij een ideaal deelde: bouwen aan een solidaire samenleving. Hij heeft een schaakcolumn in The Guardian en schreef enkele succesvolle romans en nonfictieboeken. En de prachtserie Top Boy.

Meer dan een misdaadserie, gaat die ook over een samenleving waarin immigranten aan hun lot worden overgelaten en kinderen veelal opgroeien zonder vaders, over asielzoekers die met de nek worden aangekeken, een maatschappij die is gericht op exclusie.

De eerste twee seizoenen, in 2011 en 2013 uitgezonden door Channel 4, sloegen in als een bom. Het rauwe realisme spatte er vanaf, eindelijk was te zien hoe het eraan toe ging in de achterstandswijken. Er werden bendeoorlogen uitgevochten door jongens die zich het ene moment met liefde over hun families ontfermden en dan als meedogenloze moordenaars door de wijk trokken. The Godfather in een Londens getto.

Verbazing alom dat de zender ermee stopte. Drake, de wereldberoemde rapper, was groot fan, hij wakkerde het vuur aan en Netflix bleek geïnteresseerd. Dat zette de eerste twee seizoenen als Top Boy: Summerhouse online en produceerde met Drake een derde seizoen dat in 2019 verscheen. Het pakt de draad wonderwel op. Dushane komt terug uit Jamaica. Sully wordt ontslagen uit de gevangenis. De twee jeugdvrienden staan weer op straat, in Oost-Londen, waar de drugsoorlog nog grimmiger is geworden.

Top Boy is te zien op Netflix (drie seizoenen, achttien afleveringen). Het vierde seizoen is in de maak en verschijnt waarschijnlijk later dit jaar.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden