De podcastIcecast

De serie: Icecast, meekijken in de keuken van Jac Orie

null Beeld
Beeld
Kick Hommes

Nu het schaatsseizoen ondanks de coronapandemie langzaam toegroeit naar een hoogtepunt met een wereldkampioenschap, is het voor de schaatsliefhebber zoeken naar alle informatie die er maar te vinden is. En dan is er in een hoekje op Spotify een boeiende optie te vinden: een nieuwe podcast over sport en ­wetenschap, Icecast.

Er zijn wel meer podcasts over sport en wetenschap, maar Icecast wordt volgepraat door een van de succesvolste schaatscoaches van de laatste jaren: Jac Orie, die deze winter samen met zijn zakenpartner Tim Senden besloot een podcast te beginnen over schaatsen en wetenschap. Gewoon, omdat hij soms ‘een half uurtje over heeft’. Inmiddels zijn er drie afleveringen, alle tussen het half uur en de drie kwartier, met de belofte dat er meer volgen. Het is een podcast voor in de marge, want dat moet gezegd: het is een specifiek onderwerp in een niche van de podcastwereld.

Maar los daarvan is de Icecast een intrigerend concept, want een kijkje in de keuken van een van de beste en langst meelopende topcoaches van Nederland leidt automatisch tot enthousiasme. Wie wil er niet weten hoe zo’n gerenommeerde naam zorgt dat Patrick Roest en Sven Kramer olympisch goud halen?

Geen informatie over zijn huidige schaatsers

Alleen, de luisteraar die daarop wacht, moet nog even blijven hopen op nieuwe afleveringen. Want wie nu al veel te weten wil komen over bijvoorbeeld Kramer, komt vooralsnog toch wat bedrogen uit. Orie is sowieso niet iemand die graag ingaat op specifieke personen. In de ­aflevering ‘hoe stel je een team ­samen’ is dat ook niet zo vreemd. Je hoopt op iets meer informatie, maar Orie ontwijkt vragen over zijn huidige schaatsers slim. En hij suggereert geniepig dat de luisteraars het zelf maar moeten invullen.

De namen die wel naar voren ­komen, zijn schaatsers die vaak al gestopt zijn. Simon Kuipers bijvoorbeeld, of de onlangs gestopte Gerben Jorritsma en Diane Valkenburg, die sinds dit jaar coach is bij de marathonploeg van Jumbo-Visma. Leuke verhalen, maar de toppers die Orie nu begeleidt, blijven toch wat buiten beeld.

Voor de schaatsliefhebber zit er desondanks genoeg interessants in. Bijvoorbeeld hoe Orie met zijn achtergrond als bewegingswetenschapper omgaat met de bulk aan gegevens die hij jaarlijks van al zijn schaatsers verzamelt, onder meer door het hele jaar door fietstesten te houden. Die focus op data is de hoeksteen van zijn coachschap en bepaalt zijn manier van werken.

Nieuwe trainings­inzichten

Hij vertelt hoe hij data van onder anderen Kjeld Nuis bekeek en hoe dat leidde tot nieuwe trainings­inzichten. Als je een training ‘s ochtends of ‘s middags deed, gaf dat een verbetering of een verslechtering op een wedstrijduitslag een week later. Iets wat Orie zelf ‘niet kon verzinnen’, maar wat uit de cijfers bleek.

En er zijn meer interessante ­momenten. Orie vertelt bijvoorbeeld over zijn ‘95-procent-matrix’ en hoe hij op basis van die index ­inschatte dat Carlijn Achtereekte, zo rond 2017 nog iemand die relatief weinig goede uitslagen had gereden, goede kans had om olympisch kampioen te worden.

Ook geeft Orie zijn visie op ­talentontwikkeling (“Ik geloof niet in talent”, heet een aflevering) en hoe een goed team te smeden is uit altruïsten en egoïsten. Icecast is zo zeker een interessant inkijkje in de wereld van een man door wie Nederland regelmatig juicht.

Lees ook:

‘Dossier AIVD’ geeft een uitgebreid kijkje achter de schermen van de geheime dienst

Geheime diensten spreken tot de verbeelding. Er zijnboekenkasten over volgeschreven en meer films over gemaakt dan je in een mensenleven kunt zien. Maar hoe gaat het er nou echt aan toe achter de gesloten deuren van zo’n dienst? Hoe word je geheim agent en wat doe je dan de hele dag?

Het trauma van de Ac hterhoek

In podcast ‘Onland’ duikt Joost Engelberts in de even barbaarse als mysterieuze moordzaak van zijn buurmeisje Rinie.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden