Schiavone Simson.

InterviewSchiavone Simson

De schrijvende, dichtende en zingende Schiavone Simson (22) heeft een boodschap voor tieners in nood

Schiavone Simson.Beeld Maartje Geels

De jonge Schiavone Simson schrijft, dicht en zingt over eenzaamheid en depressie. Een EP is in de maak, haar eerste boek is uit: ‘Voor als je stuk bent’.

Voor sommigen is de schoolperiode de mooiste tijd van hun leven. Maar voor anderen is de tienertijd een hel die je in uppie moet doorworstelen. Schiavone Simson (22) hoort bij de tweede groep. Het resultaat is te lezen in haar boek ‘Voor als je stuk bent’.

De presentatie in de Bijlmerbibliotheek in Amsterdam-Zuidoost viel vorige week door corona op het laatste moment in het water. “Ik zou er twee nummers zingen, vertellen en wat gedichten voorlezen”, vertelt Schiavone (artiestennaam) in haar kleine studio, bovenin het huis waar ze met haar moeder en broertje woont. Het hele gesprek blijft de rookmelder op de gang irritant hoog piepen.

De gedichtenbundel is toegankelijk, met woordvondsten en hoofdstuktitels die woordpuzzels zijn. “In dichten ben je vrij, toch? Ik wilde iets maken dat niet bestaat, anders heeft het geen nut”, zegt ze. De thema’s zijn zwaar: dood willen, eenzaamheid, een fout vriendje, een verloren vriendschap. Ze schrijft een troostbrief aan haar jongere zelf, en vertelt over een aanranding door een taxichauffeur.

Naar het einde toe wordt de toon lichter: je kunt veranderen, en goede verbindingen aangaan met jezelf en anderen. Hoe is het tot dit boek gekomen? “Ik had in 2018 een column geschreven in de bundel van meester Bart. Daarna heeft de uitgever mij benaderd.”

‘Het was niet leuk op school’

Van een verlegen meisje ‘dat niks wist’ is Schiavone veranderd in een gelukkiger versie. “Ik heb mezelf goed leren kennen. Nu leef ik zonder al die schoolregels, en voel vrijheid. Ik studeer, maak muziek en kan van mijn werk als studiecoach sparen om iets leuks te doen.”

Op haar veertiende begon zij een dagboek. “Om mijn gevoelens van me af te schrijven. Het maakte mijn hoofd leger. Ik was vaak in de war, je lichaam verandert, ik durfde niet te praten. Het was niet leuk op school, maar ik snapte de ernst daarvan niet.” Haar moeder zei, zoals elke verstandige ouder: school is belangrijk, je moet doorzetten.

Na de basisschool was de middelbare school een grote overgang. “Al die lessen in andere lokalen, ineens die beoordelingen in cijfers en regels. In de eerste klas was ik het enige meisje van Creools-Surinaamse komaf. Ik kwam met de metro en bus uit een andere buurt en was altijd het buitenbeentje. En ik maakte niet makkelijk vrienden. Toen ik 14 was, besefte ik hoe alleen ik was.” Toen zij twee jaar later voor het eerst twee goede vriendinnen had opgedaan, overleed een van hen, Beyza, bij een auto-ongeluk in Turkije. “Een keerpunt. Toen ging ik stuk. Het was een zware tijd. Maar ik besefte ook dat iedereen dood gaat, de tijd kort is, en dat je die goed moet gebruiken.”

Beeld Maartje Geels

Wat betekent dat stukgaan, dat tevens de titel van de dichtbundel is geworden? “Dat je even niet meer weet hoe je verder moet.” Dat even duurde twee lange jaren, maar de goede verstaander hoort het woord ‘tijdelijk’. “Pas daarna kon ik accepteren dat Beyza dood is. Het voelde als eindeloze pijn. Ik wil altijd iets beter maken, maar soms kan dat niet. Wel heb ik toen geleerd dat stukgaan niet voor altijd hoeft te zijn.”

In de hoek van de studio staan een gitaar en een elektrisch piano. Ze is allebei nog aan het leren maar krijgt al sinds haar elfde zangles. Ze volgde workshops spoken word en songwriting en was bij diverse festivals en theaters te horen.

Via haar laptop en twee grote boxen laat Schiavone een zelfgeschreven liedje horen over eenzaamheid. Haar stem helder en vol emotie. Het Nederlands verrast. Ze werkt aan vier nummers voor een EP. “Ik twijfel sterk of ik in het Nederlands of het Engels ga zingen.” Haar voorbeelden: Alicia Keys en de Schotse Emeli Sandé. “Ik twijfel ook of ik het zelf uitbreng of een label zoek.” Haar overtuiging: kunst maak je voor jezelf, dan volgt je doelgroep.

Terugblikkend is haar boodschap voor tieners in nood: “Je kunt niet alles voorgekauwd krijgen. Maar de wereld zal je gaan verrassen, er komen nieuwe dingen. Uiteindelijk heb je wat aan school. Als je opener wordt, krijg je diepere connecties. Volwassen worden is echt een grote stap.”

Dood

Het is best oké om zo nu en dan dood te willen.

’s Ochtends wanneer de wekker net iets eerder over de finish gaat dan je moeheid;
wanneer je honger hebt, maar iets eet wat je niet lekker vindt;
als je te veel nadenkt over waarom het leven ook alweer zin had.

Dan fluister je heel zachtjes
zodat het net luid genoeg is om te kunnen denken,
maar zo zacht dat de dood het niet hoort,
dat je dood had willen zijn.
Dat is best oké hoor, echt.

Voor als je stuk bent, Schiavone, uitgeverij Pepper Books, 18,99 euro.

Lees ook:

Angst, depressie en zelfmoordgedachten: studenten gaan er aan prestatiedruk onderdoor

De helft van de studenten kampt met angst en depressie, een op de vijf zou actief nadenken over suïcide. De uitkomsten van het eerste grote onderzoek naar hun psychische gezondheid stemmen tot bezorgdheid.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden