KledingDe trui van Diana

De revival van het zwarte schaap (op een rode trui)

Emma Corrin, mét trui, als Diana in ‘The Crown’.  Beeld Netflix
Emma Corrin, mét trui, als Diana in ‘The Crown’.Beeld Netflix

De ‘zwarte schaap’-trui van Diana, die ze in juni 1981 droeg naar een polowedstrijd van haar verloofde, is opnieuw populair dankzij het vierde seizoen van ‘The Crown’.

Jann Ruyters

Is deze trui mooi? De ­signaalrode black sheep jumper was in ieder ­geval een hit, begin ­jaren tachtig. Het eerste kledingstuk van prinses Diana dat ‘viraal ging’ toen er nog niet zo heel veel viraal ging omdat het internet nog niet ­bestond.

De rode trui met pak ’m beet 125 witte schapen en één zwart schaap lijkt nu dankzij de Netflix-serie ‘The Crown’ een revival te beleven. De rode trui duikt op in ­aflevering 3 van het onlangs verschenen, veelbesproken vierde seizoen. Actrice Emma Corrin zit als Diana wat mokkend voor de tv waarop schoolkinderen vertellen hoe ze felicitatiekaarten schrijven aan het jonge, net ­verloofde paar Charles en Diana. Aan het ­Amerikaanse tijdschrift The New Yorker vertelden ­ontwerpers Sally Muir en Joanna Osborne onlangs dat ze ­eigenlijk niet precies weten waar Diana hun trui vandaan had. Naar verluidt kreeg de prinses de trui van een moeder van een van haar bruidsjonkers. De ontwerpers van het label Muir & Osborne zagen pas dat Diana er eentje bezat toen ze een foto ontwaarden in de zondagskrant: de Princess of Wales-to-be die in hun trui een ­ polowedstrijd van haar verloofde bezocht. De ontwerpers kregen zakken vol met post na die foto, de truien vlogen hun winkel uit.

De echte Diana, Princess of Wales, in juni 1981 met de beroemd geworden trui.  Beeld Getty Images
De echte Diana, Princess of Wales, in juni 1981 met de beroemd geworden trui.Beeld Getty Images

Persoonlijk vind ik de rode trui van Diana minder mooi dan de trui van Sarah Lund, de vorige beroemd-van-tv-trui van de norse rechercheur uit de Deense tv-serie ‘The Killing’ (2011-2014). Over de betekenis van ­Sarah Lunds trui sloegen kijkers, inmiddels wel aan­beland in het ­internettijdperk, destijds massaal aan het speculeren. Het dragen van steeds dezelfde wollen trui hoort bij ­politierechercheurs die een ­ tunnelvisie hebben en er niet aan denken dat ze eens wat anders aan moeten trekken.

Actrice Sofie Grabol had de trui zelf bedacht als kledingstuk om te laten zien dat Sarah Lund een zelfverzekerde vrouw was die er niet mee ­bezig was om er verleidelijk uit te zien – tenslotte zag ­alleen ­Marilyn Monroe er ooit verleidelijk uit in een Scandi­navische trui. De trui liet bovendien zien dat de stugge, stille Lund ergens stiekem wel bij het kampvuur wilde zitten om ­samen met anderen liedjes te zingen. “Ik groeide op in een hippie-omgeving”, aldus de Deense actrice in een interview. “Mijn ouders en ik droegen zulke truien.” Gek genoeg wist Grabol de trui toch enige sensueel-norse ­allure mee te geven. Het patroon werd online breed gedeeld destijds.

Over de dubbele agenda van Diana in haar black sheep jumper hoeven we minder lang na te denken. Dat het ooit van een Tell All-boek van Andrew Morton en, ­erger nog, een onthullend tv-interview met BBC-interviewer Martin Bashir zou komen, had de koninklijke ­familie bij het zien van dat ene zwarte schaapje in 1981 al kunnen bevroeden. De prinses droeg de trui voor het eerst in de weken voor haar huwelijk, en nog een keer twee jaar later, toen het al een drama was met man en schoonfamilie, maar de pers dat nog niet zo in de gaten had. Enige zorg was er destijds wel over Diana’s gewichtsverlies – ze oogt bijzonder dunnetjes de tweede keer in de trui – maar dat weet men toen toch eerder aan publieke-functiestress dan aan huwelijksleed.

Van links naar rechts: Sofie Grabol (Sarah Lund), Camilla en de Deense prinses Mary in 2012 op de set van ‘The Killing’ met de beroemde wollen trui.   Beeld Tim Rooke, Rex Features/Hollandse Hoogte
Van links naar rechts: Sofie Grabol (Sarah Lund), Camilla en de Deense prinses Mary in 2012 op de set van ‘The Killing’ met de beroemde wollen trui.Beeld Tim Rooke, Rex Features/Hollandse Hoogte

Communiceren met je kleren deed Diana overigens niet als eerste royal. De geschiedenis gaat terug naar de verguisde, verwende Marie Antoinette die gold als ­aristocratisch stijlicoon met haar torenhoge pruiken en extravagante hoepeljurken. De Franse koningin kreeg haars ondanks iedereen over zich heen toen ze in een eenvoudige katoenen jurk poseerde voor een schilderij van Louise Elisabeth Vigée Le Brun en zo, indirect, de Franse zijde-industrie een forse slag toebracht.

Een recenter en minder gelaagd voorbeeld biedt de Amerikaanse ‘royal’ Melania Trump die in 2018 tehuizen bezocht in Texas waar migrantenkinderen werden ­opgevangen. Ze droeg een Zara-jas met daarop de tekst: ‘I really don’t care, do u?’. Een tekst gericht op haar ­critici en ‘de linkse media’ vertelde Melania later aan ABC-nieuws. Ze wilde zo laten horen dat alle kritiek haar niks kon schelen.

Dan was de boodschap van Diana veertig jaar geleden meer omfloerst, understated zoals het een Engelse prinses past. De rode trui stamt uit haar beginperiode als prinses toen ‘Di’ zich nog keurig Brits kleedde, veel hooggesloten blouses met ruches, jurken met bloemen.

Volgend seizoen gaan we de van Charles bevrijdde Diana zien. Na haar scheiding hulde ze zich in mannencolberts, in jeans, in Versace-galajurken. En in juni 1994 kleedde ze zich in een strakke, zwarte ‘revenge dress’ van Christina Stambolian op de avond dat Charles aan interviewer Jonathan Dimbleby op de BBC voor het eerst openlijk sprak over zijn liefde voor Camilla. Dit overigens tot afgrijzen van zijn moeder, koningin Elizabeth, die twee jaar eerder, in 1992 al sprak van een annus horribilis, na de scheiding van tafel en bed tussen haar zoon en schoondochter. Ja, er staat ons nog veel te wachten in seizoen vijf (en zes) van ‘The Crown’.

null Beeld Rowing Blazers
Beeld Rowing Blazers

Trui-tips

In oktober bracht Jack Carlson van Rowing Blazers de rode trui met schapen op de markt, hun eerste kledingstuk voor vrouwen, vertelt Carlson aan The New Yorker. De trui werd handgemaakt in Portugal en kostte 260 dollar per stuk. Hij is (tijdelijk) uitverkocht.

U kunt ook zelf aan het breien gaan, even googelen op ‘black sheep jumper Diana’ en u vindt het patroon wel op een breiwebsite.

Al kunt u misschien beter deze lange lockdownwinter ­alsnog voor de Scandinavische trui van Sarah Lund gaan: moeilijker maar ook stoerder – en niet besmet met een immer schrijnend tragisch einde.

Lees ook:

Ben je als ‘Crown’-kijker eigenlijk wel een haar beter dan een paparazzo?

Ook in ‘The Crown’ steelt Diana de show

Prinses Diana en Margaret Thatcher maken korte metten met de Britse Royals in een nieuw seizoen van Netflix-serie ‘The Crown’.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden