null

FilmrecensieApollo 11

De reis naar de maan komt harder binnen dan ooit

Beeld EPA

Apollo 11
Regie Todd Douglas Miller
★★★★☆

Ronald Rovers

Je kunt denken: waarom zou ik in vredesnaam nóg een keer naar beelden van de lancering van de Apollo 11 kijken of naar Neil Armstrong, die als eerste mens voet op de maan zet? Heb ik niet alles al honderd keer ­gezien? Is die reuzensprong voor de mensheid nou nog niet ­gezet?

Het is nauwelijks te geloven bij zo’n gigantisch mediaspektakel als de maanlanding, maar het grootste deel van de beelden in deze documentaire is pas recent ontdekt. En meer nog, zowel de beelden als het geluid zijn van een indrukwekkende kwaliteit, waardoor je het gevoel krijgt nog nooit zo dichtbij te zijn geweest.

Dat zit ’m ook in de manier waarop de film beeld en geluid presenteert: zonder voice-over, die steevast aanwezig is in de traditionele reportages over de maanlanding, waardoor de documentaire een fly on the wall-kwaliteit krijgt, die je niet kent van deze beelden.

De beelden van maanmissie Apollo 11 zijn bekend, maar de documentaire bevat ook nieuwe beelden en presenteert de oude op een frisse manier. Beeld
De beelden van maanmissie Apollo 11 zijn bekend, maar de documentaire bevat ook nieuwe beelden en presenteert de oude op een frisse manier.

Extreem nuchtere kerel

Iets wat je nauwelijks besefte toen je jong was en de beelden voor het eerst zag, maar wat des te harder binnenkomt door de nabijheid die deze film suggereert, zijn de risico’s die de drie astronauten namen. Neil Armstrong is de geschiedenis ingegaan als een extreem nuchtere kerel, zoals vorig jaar in ‘First Man’ te zien was, en mensen hebben zich altijd afgevraagd of dat wel klopte.

Maar als je deze beelden ziet, besef je dat zo’n karaktertrek essentieel is voor zo’n onzekere missie. Dit waren drie mannen in de bloei van hun leven, die geen idee hadden – ondanks alle voorbereidingen – of ze ooit terug zouden komen. Kort voor de lancering zie je hoe nog even snel een ­lekkende klep wordt gerepareerd.

Honderdduizend kleppen, buizen, bouten en moeren

En al die honderdduizend kleppen, buizen, bouten en moeren moesten foutloos samenwerken om de missie te laten lukken. Als je cynisch bent, kun je dit afdoen als Nasa-propaganda, maar bij de rest van ons dwingt dit respect af.

De mensheid overtreft zichzelf niet vaak, maar in ‘Apollo 11’ zie je op indrukwekkende wijze en met helder beeld en geluid een reconstructie van een moment in de geschiedenis waarop dat wel gebeurde.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden