Het oude ‘Spuiten en Slikken’-duo Filemon Wesselink en Sophie Hilbrand in ‘De Psycho Show’.Beeld Maaike Bos

TV-columnMaaike Bos

‘De Psycho Show’ voelt een beetje aan als los zand

Waarom krijg je bij vrijdag de dertiende soms toch een onheilsgevoel, ook al geloof je helemaal niet in dat soort lotsbepalingen? Zo’n vraag kan voer zijn voor ‘De Psycho Show’, het nieuwe programma van Filemon Wesselink en Sophie Hilbrand. Een leuk psychologieweetje - je wilt best weten hoe het zit - maar relevant? Nee. Urgent? Och.

Weetjes en nieuwe inzichten zijn altijd interessant, maar niet altijd nú. Dat blijkt het euvel van de show. Het is verleidelijk woensdagavond te zappen naar een programma met meer urgentie, zoals... uuuuhh... ‘Aan t Zand’, het nieuwe Heel Holland Bakt Zandkastelen-programma van omroep Max. Dat zeg ik ironisch, want het is toch onbegrijpelijk hoe Max het weer flikt om daarmee 842.000 kijkers te trekken? Zandsculpturen maken geeft minder herkenning dan het geploeter in de keuken dat we zelf dagelijks doorstaan, en dat 'Heel Holland Bakt' zo treffend reflecteerde. Kennelijk is de herkenning van het ambacht voor het publiek niet nodig bij de nieuwe Max-afvalrace.

Maar ik had er woensdag geen geduld voor om te kijken hoe de deelnemers een insect van zand boetseerden. Waarom dan, dacht ik steeds. Toch maar terug naar De Psycho Show dus op NPO3. Het programma zit Sophie Hilbrand en Filemon Wesselink namelijk wel als gegoten.

Zij is weer de frisse professional aan tafel die een interview een kwinkslag en vaart weet te geven. Hij doet waar hij goed in is: zichzelf rücksichtslos als experimenteer-object gebruiken. Dit keer stelde hij zichzelf bloot aan zijn angst voor honden. Bij Martin Gaus liep hij aan het eind van de sessie, hoe duizelig ook, met een pitbull aan de lijn. Dat hij zichzelf met al zijn zwaktes in beeld brengt, deert hem niet en siert hem dus.

Filemon Wesselink overwint zijn hondenangst met een pitbull bij Martin Gaus.Beeld Maaike Bos

Hoofdgast Leonie ter Braak, presentatrice van 'Niets liever dan een kind' (SBS6 binnenkort), bleek deze week ook een aardige keuze. Schaamteloos eerlijk reageerde ze op Hilbrands vragen over schaamte, jaloezie, en falen als moeder. Ze was bijvoorbeeld vijf jaar niet met haar kindje naar de tandarts geweest - maar toen ze dat had gepost op Instagram kreeg ze tweeduizend reacties van herkenning.

Ze voelde ook niet de opgelegde blijdschap na de geboorte, bekende ze. “Ik ben denk ik een vrij egocentrische moeder.” Nou dat viel wel mee. Ze wilde zich gewoon blijven ontwikkelen en zichzelf soms op één zetten. En ze had een slechte start gehad toen de leerling-gynaecoloog bij het verwijderen van de placenta haar hele baarmoeder eruit getrokken had. Logisch dat de uitputting van het moederschap haar was tegengevallen, denkt ook Hilbrand. Kortom: niets menselijks is hen vreemd.

Die uitspraak vat eigenlijk het programma samen, op de rubriek ‘onbekende geestelijke aandoening’ na. Allerlei menselijke eigenaardigheden worden door psychologen, psychiaters en hoofdredacteur van Psychologie Magazine Sterre van Leer verklaard. Het is een beetje los zand, om maar in de zandsculpturen te blijven. In samenhang en actualiteit mag het programma nog wel een slag maken. Kijk, als volgende week de statusangst rond de Prinsjesdag-hoedjes onderwerp is, of minister van Buitenlandse zaken Stef Blok komt praten over de loodzware verantwoordelijkheid als designated survivor, ben ik weer nieuwsgierig.

Vier keer per week schrijven Renate van der Bas en Maaike Bos columns over televisie.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden