Review

De popkeuze van Saskia Bosch

1. ZEGGINGSKRACHT

Popprofessor René Boomkens, Jerney Kaagman van de BV Pop en Terrie, gitarist van The Ex nemen deze en andere vragen onder de loep.

,,De aanleiding voor het debat is een opmerking van journalist Martin Bril'', legt directeur René Sanders van Tumult uit. ,,Zijn stelling is: 'Muzikanten hebben per definitie niets te vertellen. Anders waren ze wel schrijver, journalist, dan wel recensent geworden'. Die stelling vond ik zo prikkelend dat ik eens rond ben gaan bellen om te zien wat er aan de hand is in de popmuziek.'' En die situatie is volgens Sanders niet al te rooskleurig. ,,Het wordt in het commerciële circuit steeds moeilijker om een zinvolle boodschap uit te dragen. Popmuziek drijft mee op de maatschappelijke ontwikkelingen. Eind jaren zestig preekten bands als de Rolling Stones en de Beatles de revolutie. Nu bevinden we ons in een postmoderne periode en wordt alles meer verinnerlijkt. De teksten gaan over de expressie van de allerindividueelste emotie en de popmuziek neigt steeds meer naar entertainment.''

2. AFLAK

De Frans-Marokkaanse groep Aflak was een van de eerste rai- bands die elektronische instrumenten in de Noord-Afrikaanse muziek introduceerden. Hun debuut-cd met een mix van rai, rock en reggae stond in 1991 in Marokko weken lang op de eerste plaats van de hitlijsten. De achtmansformatie rond de gebroeders Fayet komt nu voor het eerst naar Nederland. Aflak: Amsterdam, de Melkweg (6 maart), Den Bosch, Willem II (7), Nijmegen, Doornroosje (10), Haarlem, Patronaat (11), Enschede, Atak (12), Apeldoorn, Gigant (13), en Den Haag, Paard (14).

POPAGENDA

Skik, vandaag Delft (Speakers), morgen Alphen a/d Rijn (Kasteel), zaterdag Laren (Witkampzaal).

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden