null Beeld Roddy MacMahon
Beeld Roddy MacMahon

PodcastPlotse Papa's

De podcast ‘Plotse Papa’s’ vertelt goudeerlijke verhalen over ongepland vaderschap

Bij een ongeplande zwangerschap staat ook het leven van de vader op zijn kop. In de podcast Plotse Papa’s krijgen zij een stem.

Judith Harmsen

Gaat het over ongeplande zwangerschappen, dan gaat het al snel over de consequenties in de vrouwenlevens die erdoor geraakt worden. In televisieprogramma’s als Sixteen and Pregnant, Teen Mom (MTV) en het Nederlandse Vier handen op één buik zijn het de moeders die de hoofdrol spelen. Vaders hebben hooguit een belangrijke bijrol.

Maar ook het leven van de man staat bij zo’n grote gebeurtenis op z’n kop, weet Bert Bentsink uit ervaring. Tien jaar geleden werd hij op zijn 22ste onverwacht vader. In de podcast Plotse Papa’s gaat hij op zoek naar mannen die dat ook meemaakten. In de radiodocumentaire bespreekt hij met hen alle complexe emoties die bij dat ongeplande vaderschap kwamen kijken. Schuldgevoelens, onzekerheid, eenzaamheid en een hele hoop liefde; alles komt aan bod.

Met een ontroerende kwetsbaarheid praten de vaders over hun kinderen. De 24-jarige Jerdo reist twee keer per week van Rotterdam naar Almere met de trein om een paar uurtjes met zijn dochter Jaylin door te brengen.

‘Ik wil niet die typische donkere man zijn die weg is in het leven van zijn kind’

Als Bentsink voor één keer met hem meereist vertelt Jerdo over de maatschappelijke druk die hij soms voelt. Hij verzucht: “Ik wil niet die typische donkere man zijn die weg is in het leven van zijn kind. Want dat is helaas wel het beeld dat in onze samenleving leeft. Dat is niet wat ik waar wilde maken. Echt niet.”

Herkenbaar voor Bentsink, die in de podcast open vertelt dat ook hij na de geboorte van zijn dochter druk ervoer. “Ik móest er voor haar zijn, anders zou ik geen echte vent zijn.”

Goudeerlijk zijn de vaders tegenover Bentsink. De Brabantse Stijn laat Bentsink zelfs de muziek horen die hij schreef in de periode dat hij procedeerde om zijn zoon te mogen zien. Zijn pijn en woede, maar vooral ook zijn liefde klinken erin door. “Ik kan niet wachten je te zien groeien en proberen”, rapt hij. “Ik weet dat je mijn maatje bent, je bent mijn hele wereld. En papa heeft al best een stuk gezien, ik zeg je eerlijk.”

Geen hapklaar antwoord op de vraag: hoe is dat?

Er zijn zeker overeenkomsten tussen de ervaringen van de mannen. Toch doet Bentsink geen poging ze samen te vatten tot een hapklaar antwoord op de vraag: hoe is dat, als je onverwacht vader wordt?

Terecht. Want de kracht van de podcast is júist dat er eens verschillende verhalen te horen zijn over dit onderwerp. Met alle kwetsbaarheden en interne tegenstrijdigheden die bij het echte leven horen.

Zoals Bentsink zelf in een interview met Linda.nl zei: meestal staat de vrouw centraal als het over ongeplande zwangerschappen gaat. Bentsink: “Tuurlijk is de aandacht voor de vrouw terecht. Zij draagt de fysieke consequentie en haar wereld staat even goed op z’n kop. Maar de vader is er ook. Daar mogen we ook bij stilstaan.”

Plotse Papa’s is te beluisteren via 2doc.nl en via de bekende podcastkanalen.

De beste podcasts uit binnen- en buitenland, voor u beluisterd en gerecenseerd door de redactie van Trouw. Lees hier eerdere recensies terug.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden