BoekrecensieKookboek
De plantaardige gerechten van chef-kok Gershberg zijn ontroerend lekker
De meeste nieuwe vegan kookboeken schuif ik vlot aan de kant. Te makkelijk, te hip en zo Instagrammerig. Maar niet de dikke pil Plantaardig. Chef-kok Alexander Gershberg koos dertien jaar geleden voor een plantaardig dieet en hij voelt zich nu veel fitter. Hij begint zijn boek met een disclaimer: ‘Dit is niet voor mensen die vooral vegan eten vanwege het klimaat of wrede dierenlevens – al is dat natuurlijk mooi meegenomen. Nee, dit boek viert de culinaire, gezondheids- en welzijnsvoordelen van plantaardig eten.’
Bij vele gerechten staan de gezondheidswinst en nutriënten beschreven: tofu levert veel proteïne en vetten en zoete ronde groenten (knollen, wortels, kolen of bolgewassen) werken kalmerend en troostend. En dat gaat inderdaad uitstekend met de koolraap met kruidenchutney en de zonsondergang van geroosterde groenten: tjokvol umami en zoete smaken. Ontroerend lekker, kan dat? Bij Alexander wel. Het hoofdstuk over inmaken en fermenteren is ook de moeite waard. Kortom, ben je van de planten en wil je je eetpatroon een niveautje hoger tillen? Dan is dit je nieuwe bijbel.
Plantaardig
Alexander Gershberg
Uitg. Bertram + de Leeuw; 304 blz. € 29,95