De parade 2013: over hemel en hel, slaven en freaks

De Parade in Rotterdam 2012 Beeld anp
De Parade in Rotterdam 2012Beeld anp

De Parade is er weer. Vanaf vandaag in Rotterdam. Om het jaarlijkse cliché van uitsluitend plat vermaak voor te zijn, zocht Trouw voor u drie, wat meer verdiepende, voorstellingen uit.

Rinske Wels

RADIO EXIT LIVE - ULRIKE QUADE COMPANY

Ulrike Quade maakt al jaren poppentheater in Nederland en daarbuiten. Met de voorstelling 'Radio Exit Live' speelt ze nu eens niet in het theater, maar in een tent. Heerlijk, vindt ze: "In het theater ben je gebonden aan vaste elementen, op de Parade ben je veel vrijer. Ik wilde kijken hoe de voorstelling zich zou houden als we hem moesten inkorten tot een half uur. Daarbij wilde ik het beeldende karakter van de voorstelling meer uitwerken. Het verhaal is simpel gehouden: man wordt doodgeschoten en komt in het voorgeborchte terecht. Daar maakt hij van alles mee, zodat hij uiteindelijk afscheid kan nemen van het leven."

Er gebeurt veel op het toneel, zegt Quade: "Er zijn veel verschillende soorten poppen, er wordt gedanst, er is acrobatiek. Het is meer spektakel dan verhaal. Je moet het als toeschouwer over je heen laten komen. Het voorgeborchte wordt bevolkt door allerlei randfiguren en freaks. Alles wat er gebeurt, daar hebben wij als levende mensen geen grip op. Dat volgt niet meer een gewone logica."

Poppentheater
De voorstelling is niet gebaseerd op een bijna-dood-ervaring, maar op Japans poppentheater: "Mijn inspiratie komt uit het Noh-theater. Heel spiritueel is dat, met bepaalde maskers en poppen. Die figuren komen in Japan letterlijk over een brug het toneel op. Uit het rijk van de doden als het ware, om met de levenden te communiceren." In 'Radio Exit Live' waart ook iedereen rond. "De spelers en dansers lopen bijvoorbeeld met hun ogen dicht maar hebben wel geschilderde ogen op hun oogleden. Ze bewegen ook hoekig, alsof ze poppen zijn. Alleen de vermoorde man heeft een uitzonderingspositie. Hij komt net binnen als het ware, dus hij hoort nog een beetje bij de levenden."

GEEN LIEFDE ZONDER VRIJHEID - HET VOLKSOPERAHUIS MET O.A. JÖRGEN RAYMANN EN IZALINE CALISTER

Uitgangspunt van de voorstelling 'Geen liefde zonder vrijheid' is een gedicht van de Curaçaose dichter Pierre Lauffer: 'Balada di Buchi Fil'. Over een slaaf die symbool staat voor de strijd voor onafhankelijkheid en vrijheid. Hij is verliefd op de mooiste slavin van de plantage, Mosa Nena. Een liefdesverhaal dat gedoemd is te mislukken, vertelt zangeres en liedjesschrijfster Izaline Calister, geboren op het eiland. Zij kreeg het verhaal van jongs af aan mee: "Het is een Romeo en Julia-achtig verhaal, maar zij waren op een bepaalde manier vrij om te kiezen. Buchi Fil en Mosa Nena waren slaven en hadden geen vrijheid. Er zijn geen winnaars in dit verhaal, behalve misschien de kunst, omdat we dit prachtige verhaal kunnen blijven vertellen."

Dit jaar wordt herdacht dat het 150 jaar geleden is dat de slavernij is afgeschaft; een mooi moment, vond Calister, om het beroemde gedicht om te zetten in een muziektheaterstuk. "De Ballade van Buchi Fil loopt als een rode draad door mijn leven, dus ik ben zo blij dat ik samen met Jef Hofmeister en Kees Scholten van het Volksoperahuis deze voorstelling mag maken. We vertellen het verhaal, we zingen liedjes en er wordt gedanst door de jongeren van Untold Empowerment. Het schijnt gehorig te zijn op de Parade, maar ik denk toch dat het ons gaat lukken om iedereen helemaal in de greep van het verhaal te krijgen. En wij maken ook geluid hoor, we hebben trommels erbij en strijkers. Ik heb nog nooit eerder drie voorstellingen op één avond gespeeld, maar ik gooi mezelf er gewoon vol in. Ik ben al in training. Ik loop al twee maanden hard, want mijn conditie moet goed zijn."

DETTE GOES TO AFRICA - DETTE GLASHOUWER

Toen in 2009 de subsidie van haar theatergroep Suver Nuver ophield, moest Dette Glashouwer zichzelf opnieuw uitvinden. Er kwam alleen niks. Toen dacht ze: ik ga alles aanpakken waar ik voor gevraagd wordt. Dat leidde onder meer tot huiskamervoorstellingen in Amerika en het bijwonen van een geldworkshop in Oslo. "Toen ben ik me daarin gaan verdiepen. Hoe word je je bewust van geld? Hoe ga je ermee om? Hoeveel is noodzaak, hoeveel is luxe? Omdat ik beloofd had die workshop door te geven, kwam er bij mij ruimte voor onderzoek. Ik las over complementair geld - de Brixton pound bijvoorbeeld of, in Nederland, Makkies - en hoe dat werkt. Langzaam raakte ik gefascineerd door de wereld van het geld. Je hebt iets in handen waarvan je geen idee hebt waar het vandaan komt en wat het doet met de wereld. Zo maakte ik, samen met regisseur Dirk Groeneveld, mijn eerste voorstelling, 'Geld en genoeg'. Tot mijn verbazing vonden allerlei soorten mensen dat toegankelijk en leuk. Zowel bankiers, economen en professoren als mensen die helemaal niks met het geldsysteem hebben." Al snel volgde een tweede, 'Geld voor beginners', vol verhalen en grappen, en geschiedenis met een persoonlijke draai. Nu op de Parade speelt Glashouwer deel drie: 'Dette goes to Africa'. "Ik kwam erachter dat in Kenia per ongeluk een andere vorm van geld is ontstaan, namelijk de belminuten op een telefoon. Dat heeft waanzinnige consequenties, daar vertel ik over in de voorstelling. Afrika heeft daarnaast een hele geschiedenis waar we niks van weten." Op de Parade staan, noemt Glashouwer 'hemel en hel tegelijk'. "Er komt heel divers publiek, mensen die niet naar het theater gaan komen wel op de Parade kijken. Het is er gezellig, er heerst een soort ondernemerslust onder de makers. Maar als het weer slecht is, slaat alles om. Dan komt er niemand en verdien je helemaal niks."

93 voorstellingen en 37 bands

De Parade bestaat 23 jaar en trekt elke zomer langs Rotterdam (20 t/m 30 juni Museumpark), Den Haag (5 t/m 14 juli Westerbroekpark), Utrecht (19 juli t/m 4 aug. Moreelsepark) en Amsterdam (9 t/m 25 aug. Martin Luther Kingpark). Dit jaar zijn er 74 theater-, dans- en muziekvoorstellingen, 19 kindervoorstellingen en 37 bands te zien.

Voor kaartverkoop en informatie kijk op: www.deparade.nl

undefined

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden