RumoerNicole Lucas

De oorlog blijft een bron van verhalen

null Beeld
Nicole Lucas

‘t Hooge Nest van Roxane van Iperen, over de Joodse zussen Janny en Lien Brilleslijper die tal van onderduikers plaats boden, staat al twee jaar in de lijst van bestverkochte boeken. Liever dier dan mens van Pieter van Os, over Mala Rivka Kizel, een Joods meisje uit een groot orthodox gezin in Warschau, won de Libris geschiedenisprijs. De belangstelling voor, kort samengevat, ‘de Tweede Wereldoorlog’ blijft onverminderd groot. Bij lezers, maar ook bij auteurs, gezien de aanhoudende stroom nieuwe publicaties. Dat er ditmaal geen sprake is van een speciaal herdenkingsjaar lijkt daarop niet van invloed.

Vorig jaar werd in Letter&Geest in de aanloop naar de 75ste herdenking van 4 en 5 mei wekelijks een ‘oorlogsklassieker’ besproken. Het begon op 4 januari met Quarantaine van G.L. Durlacher en het eindigde op 2 mei met Draussen vor der Tür van Wolfgang Borchert. In totaal kwamen 18 boeken aan bod, van kort na de oorlog tot vrij recent verschenen, fictie en non-fictie, over Jodenvervolging, verzet, Nederlands-Indië, Stalingrad, nazi’s, Duitsland.

In de aanloop naar het 76ste ‘jaar sinds‘ deze keer geen speciale series of producties in wat inmiddels Tijdgeest heet. Wel is er, met regelmaat, aandacht voor de Tweede Wereldoorlog, wat eraan vooraf ging en wat eruit volgde, zoals in dit nummer. Recent was er een recensie van het boek van Toni Boumans over de rol van de Friese familie Bakker in het verzet, later deze maand wordt, onder meer, het tweede deel van een studie over de NSB besproken. En begin mei komt opnieuw fictie aan bod, via de roman De Effingers van Gabriele Tergit over drie Duits-Joodse families. Maar ook daarna zal de aandacht blijven. De oorlog blijft een onuitputtelijke bron van verhalen.

Nicole Lucas en Jann Ruyters berichten wekelijks over boekennieuws en ander rumoer uit het literaire circuit.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden