Roberto SavianoBeeld EPA

BoekrecensieWrede kus

De onwerkelijke wereld van Napolitaanse kindcriminelen

In ‘Wrede kus’ krijgt Saviano’s eerdere boek over kindcriminelen in Napels een heftig vervolg.

Roberto Saviano leeft sinds 2006 onder permanente politiebescherming omdat hij het in zijn roman-reportage-autobiografie ‘Gomorra’ had gewaagd het enorme imperium van de Napolitaanse Camorra bloot te leggen. De auteur is vervolgens uitgegroeid tot een nationale legende, een soort geweten van de natie. De materie van zijn beruchte debuut is onder andere verwerkt in een bekroonde speelfilm, een succesvolle tv-serie en literaire spin-offs.

In ‘Kinderen in de sleepnetten’ (2018) maak­ten we kennis met Nicolas, alias Maharadja, die met Machiavelli, ‘Call of Duty’, misdaadfilms en tv-series in zijn achterhoofd, dood en terreur zaaide in de straten van Napels. Iedereen moest en zou het hoofd buigen voor hem en zijn bende nietsontziende kindcriminelen. Met hun ongebreidelde daadkracht maakten ze talloze vijanden en in de ijzingwekkende slotscène werd Nicolas’ on­schul­dige broertje Christian lafhartig in de rug geschoten.

Het nu verschenen tweede deel van dit tweeluik, ‘Wrede kus’, opent met een minstens zo huiveringwekkend tafereel: de naar wraak dorstende Nicolas rijdt met zijn motor een ziekenhuis binnen, op zoek naar de pasgeboren baby van zijn broers moordenaar. Vervolgens zien we huiverend hoe hij zijn enorme pis­tool tegen het buikje van de slapende baby legt.

Deze scène zet meteen de toon voor de rest van het boek. Geen grote literatuur, maar wel een bloedstollend en authentiek misdaadverhaal.

‘Wrede kus’ sluit in veel opzichten nog nauwer aan bij de verteltechnieken van de tv-serie ‘Gomorra’. Zonder een zweem melodrama, sentiment of nostalgie worden we ondergedompeld in de onwerkelijke wereld van deze Napolitaanse kindcriminelen.

Het perspectief verspringt met vrijwel ieder hoofdstuk naar een andere verhaallijn en andere personages: Nicolas, zijn bendeleden, de ondergedoken verrader, maar ook hun omgeving. In het bijzonder voert Saviano ook de ouders van de kindcriminelen ten tonele. Sommigen zijn pathetisch trots op alle rijkdom en aanzien van hun kinderen, maar er is ook die ene, tot wanhoop gedreven moeder die werkelijk alles doet om haar kinderen uit de Camorra-klauwen te redden.

Net als in enkele wilde achtervolgingen, sleept de rest van het verhaal ons ook kriskras door heel Napels, van de nauwe steegjes van Forcella naar de decadente nachtclubs van Posilippo, van het San Paolo stadion naar de geheime verblijfplaatsen van Camorra-kopstukken. Een heel enkele keer spreidt Nicolas zijn vleugels verder uit, bijvoorbeeld wanneer hij in Albanië zaken doet met een belangrijk contact voor de aanvoer van cocaïne.

Terwijl het eerste deel van Saviano’s tweeluik in het teken stond van Nicolas’ bestorming en verovering van Napels, werkt deel twee langzaam maar zeker toe naar zijn onvermijdelijke ondergang. De saamhorigheid van zijn bende wordt beetje bij beetje aangevreten en ondermijnd door afgunst en verraad. Nicolas ziet zich zelfs genoodzaakt enkele getrouwen van het eerste uur in koelen bloede te doden. De snel verworven macht maakt hoogmoedig, hongerig naar meer macht en uiteindelijk onbezonnen.

En dan heeft de vertoning lang genoeg geduurd in de ogen van de echte spelers van de Napolitaanse onderwereld. Die kinderen hebben een lesje nodig.

Wrede Kus
Roberto Saviano
Vert. Jan van der Haar. De Bezige Bij; 426 blz. € 22,99

Lees ook:

De realiteit van de maffia blijkt even vreselijk als fascinerend

Monique de Heer recenseert de Netflix-serie ‘Gomorra’ .

Scampia, de ‘maffia-wijk’ van Napels, is een onguur, maar boeiend stukje Italië

Correspondent Pauline Valkenet schrijft een verslag van een rondleiding door de ‘Bronx van de Vesuvius'.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden