Wat we moeten zien inGorssel

De ontdekking van de Meester van het grijs

Wim Schuhmacher, Gezicht op Corte. Beeld collectie Museum MORE
Wim Schuhmacher, Gezicht op Corte.Beeld collectie Museum MORE

Elke week kiest Trouw uit een museum de blikvanger die we niet mogen missen. Vandaag: De ontkleurde wereld van Wim Schuhmacher.

Henny de Lange

Er ligt een grauwsluier over dit bergdorp met zijn schijnbaar verlaten huizen, waardoor het een spookstad lijkt. Nergens is een levend wezen of zelfs maar een lichtje te bekennen. Het is niet voor niets dat Wim Schuhmacher (Amsterdam, 1894-1986) ook wel de Meester van het grijs wordt genoemd. Over zijn schilderijen hangt vaak een mysterieus waas dat de kleuren en het licht dempt. Aan die techniek heeft hij hard gewerkt. Toen het lukte om een zilvergrijze sluier over zijn doeken te leggen, voelde hij dat als een ontdekking en overwinning.

Hij schilderde veel in het Middellandse Zeegebied, waar van oudsher kunstenaars naartoe trekken om zonovergoten landschappen en pittoreske stadjes te schilderen in uitbundige kleuren. Hoe anders van sfeer het werk van Schuhmacher is, valt mooi te illustreren aan de hand van dit schilderij. Het is een gezicht op het Corsicaanse stadje Corte, dat ook afgebeeld is door de kunstenaar M. C. Escher. Zijn gemoedelijk, dromerig stadje met flanerende mensen vormt een groot contrast met het onherbergzaam en haast onaards aandoende Corte van Schuhmacher.

Het bleef sinds 1928 in de familie

Het schilderij is te zien in Museum More in Gorssel, dat het onlangs cadeau kreeg van Marcel Klep. Zijn grootmoeder kocht het kort nadat de schilder het gemaakt had in 1928. Sindsdien bleef het altijd in de familie. Het stond ook nergens beschreven en het was een grote verrassing toen Klep ermee aankwam, vertelt Ype Koopmans, artistiek directeur van het museum. “Het was gesigneerd, maar het had geen titel. Omdat het overduidelijk Corte is, hebben wij het Gezicht op Corte genoemd.” Een paar dagen geleden kreeg het museum er nóg een bijzonder werk van Schuhmacher bij, door een aankoop op een veiling in Dallas. Het is het eerste schilderij in zijn oeuvre waarop hij een persoon – in dit geval een oude vrouw – in het grijze landschap heeft afgebeeld. In totaal heeft More nu 35 Schuhmachers in de collectie.

Schuhmacher was als kunstenaar autodidact. Op de ambachtsschool was hij opgeleid tot huisschilder. Hij was trots op de ‘ontkleurde’ werelden die hij schiep dankzij zijn perfecte techniek.

Aan het eind van zijn leven ging zijn gezichtsvermogen sterk achteruit. Ook over de echte wereld schoof een grauwe sluier, zo donker dat hij niet meer kon schilderen.

Museum More in Gorssel toont ‘Het Gezicht op Corte’ van Wim Schuhmacher samen met andere nieuwe aanwinsten. De recente aankoop op de veiling in Dallas komt er later bij.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden