RecensieTv-serie

De onstuimige liefde tussen twee taaldieren, lyrisch in beeld gebracht

Ramsey Nasr als Ischa Meijer. Beeld © 2019 Elmer van der Marel
Ramsey Nasr als Ischa Meijer.Beeld © 2019 Elmer van der Marel
Remke de Lange

I.M.
Regie: Michiel van Erp. Met Ramsey Nasr, Wende Snijders.
★★★★★

In de serie ‘I.M.’ gaat het over mensen die nadenken voor ze iets zeggen. Over taaldieren die, wanneer ze praten, spelen met woorden, ze wegen, precies ­formuleren. Dat lijkt in tegenspraak met de impulsieve halsoverkop verliefdheid waarmee in 1991 de relatie begon tussen Ischa Meijer en Connie Palmen, maar dat is niet zo. Het is taal die hen bindt, het zijn woorden die hen opwinden.

Met I.M. keek Palmen in 1998 terug op een onstuimig tijdperk, vanaf het moment dat zij met haar debuutroman tegenover radio-interviewer Meijer komt te zitten. Voor de deur staat de Bentley-met-chauffeur die haar uit­gever ter beschikking heeft gesteld: haar boek ‘De wetten’ was een instant succes, een ­‘me­diahype’, zoals Meijer het wat misprijzend noemt. Maar ze gaan op één fiets naar huis, ­later die avond. Het tijdperk eindigt met zijn plotselinge dood, vier jaar later.

Voor de verfilming hiervan is Michiel van Erp de aangewezen regisseur. Eerder maakte hij met ‘Ramses’ al een energiek portret van een vergelijkbaar overrompelende man, Ramses Shaffy. Documentaire- en theatermaker Van Erp streeft naar emotionele waarachtigheid en hij houdt van het grote gebaar.

Het blijkt de perfecte combinatie voor het complexe fenomeen Meijer, gezien door de ogen van zijn geliefde. Columnist, schrijver, ‘gevreesd’ interviewer. Kind van Joodse ouders die de kampen hadden overleefd, maar nooit te boven waren gekomen. Een man die interviewt om de wereld beter te begrijpen en zijn angsten te bezweren. Die dwangmatig prostituees bezoekt, geen weerstand kan bieden aan ‘instantane geilheid’. Een even aanhankelijk als nukkig jongetje dat pruilt en dramt en dan weer juichend zijn armen om mensen heen slaat.

Ramsey Nasr als Ischa Meijer met Wende Snijders als Connie Palmen. Beeld Mark de Blok
Ramsey Nasr als Ischa Meijer met Wende Snijders als Connie Palmen.Beeld Mark de Blok

Donkere wolken en simpele gelukzaligheid

Dichter-schrijver Ramsey Nasr, met zijn fraaie manier van spreken, is onmiddellijk Meijer, zonder hem te wórden. Met de buik die van Meijers alter ego De Dikke Man maakte, creëert Nasr (bekroond met een Gouden Kalf) een man om wie je met een grote bocht heen gaat of aan wie je je onmiddellijk hecht. Dat laatste doet Palmen, met gevoelige wijsheid gespeeld door singer-songwriter Wende Snijders. In de raamvertelling van de serie in vier delen zien we hoe ze woord voor woord ­probeert te vangen hoe dat gaat, intens ­liefhebben en dan groots verliezen.

Meijer wil nog weleens een nacht verdwijnen. “Ik ben weer terug”, klinkt het ’s ochtends doodleuk. Zijn familiegeschiedenis hangt als een donkere wolk boven zijn bestaan, de gemoedelijkheid in Palmens ouderlijk huis vloert hem bijna. Daar staan momenten van simpele gelukzaligheid tegenover. Van Erp weet hoe je lyriek in beeld brengt. Als een jong hondje draaft de camera om hen heen wanneer Meijer zijn geliefde met een draaiorgel onthaalt. En begint Meijer weer eens te zingen – de schone chanson ‘La Mer’ – dan maakt de regisseur er gewoon een musicalmomentje van: hup, een danspasje en het is feest.

Toch is misschien wel de meeste lof op z’n plaats voor scenarist Hugo Heinen. Niet alleen omdat hij samen met editor Axel Skovdal Roelofs met compacte scènes soepel heen en weer gaat in stemming en tijd. Ook omdat hij er met intelligente, heldere dialogen zo mooi in slaagt de taligheid van de twee hoofdpersonages als basis voor hun eigen bestaan én hun band te gebruiken. De taal van Meijer is verrukkelijk ongedurig en direct: “Heb je het een beetje goed met me?” Palmen is vaak maar gewoon stil. Ze observeert terwijl Meijer een scène schopt op het Boekenbal of glunderend van zijn eigen kookkunsten geniet. Ze denkt na en komt dan met bedachtzame, gepolijste zinnen als: “Je wordt me vreemd als je met me vrijt”. Of: “Weet je dat ik me nog nooit zo niet eenzaam heb gevoeld?”

I.M. is een bijzonder, liefdevol gemaakt document over de liefde tussen twee bijzondere mensen.

I.M. is op NPO 1 te zien op maandag 28 december tot en met vrijdag 1 januari.
Vanaf 18 december is de serie te zien op NPO Plus.

null Beeld Mark de Blok
Beeld Mark de Blok
Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden