InterviewInteractieve film

De nieuwe film van Sam van Zoest speelt in het jaar 2100: ‘Ik moet straks uitleggen hoe het zat met die goedkope vliegreisjes’

Moment uit de film, van Sam Van Zoest met zijn opa (acteur Eugen Zomer). Beeld De eeuw van mijn opa
Moment uit de film, van Sam Van Zoest met zijn opa (acteur Eugen Zomer).Beeld De eeuw van mijn opa
Frank Straver

Kunstenaar Sam van Zoest (26) maakte de film ‘De eeuw van mijn opa’. Het verhaal speelt in 2100. Een grootvader blikt terug op anno nu, 2020. Zijn kleinzoon, in de film Sam zelf, vraagt: wat deden jullie, toen de klimaatcrisis begon?

Sam, waarom deze film?

“Ik zie de mondiale opwarming als de grootste uitdaging van onze tijd. Ik liep mee in klimaatmarsen, maar wilde ook mijn eigen skills inzetten om aandacht voor de klimaatcrisis te vragen. Door een film te maken dus. Het perspectief, vanuit de opa, leek me interessant. Ook persoonlijk. Later ben ik zélf die opa, die moet uitleggen hoe het zat met goedkope vliegreisjes.”

Je film is interactief?

“Ja, kijkers bepalen via internet zelf hoe het verhaal zich ontwikkelt, door te klikken. Er zijn drie eindscenario’s. De aarde is vrijwel onleefbaar, de elite verhuist naar de ruimte, of de natuur overwint.”

Wat verwacht jij in realiteit: een happy end?

“Ik denk dat door klimaatverandering veel plekken verdwijnen zoals we ze nu kennen. New York, Bangladesh, eilanden, Nederland ook.”

Oef, somber.

“Nee hoor, ik ben niet depri over het klimaat. De aarde gaat niet patsboem ten onder. De mensheid kan zich deels aanpassen. Hoe erg het verder wordt, hebben we zelf in de hand. Ieders keuze weegt mee. Daarom wil ik zo veel mogelijk mensen bereiken en plaatste ik de film gratis online. Een wake-upcall, daar hoop ik op.”

De film is te zien op: eeuwvanmijnopa.nl

null Beeld De eeuw van mijn opa
Beeld De eeuw van mijn opa

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden