null Beeld Werry Crone
Beeld Werry Crone

ColumnPeter van der Lint

De muzieksector wordt almaar moedelozer

Peter van der Lint

Hier had eigenlijk een verhaal moeten komen over de start van November Music Festival in Den Bosch. Het festival voor actuele muziek ging er prat op dat dit het enige festival zou worden dat in Nederland dit jaar ook daadwerkelijk doorgang zou vinden. Niet dus. Geen muziek in november. Het kabinet besloot alle theaters en concertzalen weer dicht te gooien voor tenminste twee weken. Extra zuur voor November Music, omdat er zeventig coronaproof concerten op het programma stonden. Donderdag zou het festival traditioneel geopend worden met het Bosch Requiem – dit keer getiteld ‘YeonDo’ van de Zuid-Koreaanse Seung-Won Oh – dinsdagavond hoorde de organisatie dat het voorbij was. Alle concerten (inclusief streamen) werden afgelast. De organisatie beloofde een en ander goed af te handelen met alle musici en componisten ‘voor wie de druiven enorm zuur zijn’. Begon de sector zich net weer een beetje op te richten, stelde de organisatie, komt alles wederom tot stilstand.

Om moedeloos van te worden. En dat was internationaal ook de teneur in alle reacties. Want niet alleen bij ons, maar ook in België, Frankrijk, Duitsland, Italië en Oostenrijk gingen de theaters en concertzalen dicht. Vooral in Duitsland was dat opvallend, omdat men daar gedurende de laatste maanden voor redelijke publieksaantallen kon spelen. Opera’s, concerten, het was er allemaal weer in Berlijn en in andere Duitse steden. De Berliner Philharmoniker eindigde het voorlopig laatste concert met een bijzonder statement. Chef-dirigent Kirill Petrenko dirigeerde als slotstuk 4’33’’ van John Cage, zoals u weet is die compositie niets anders dan vierenhalve minuut stilte. In Wenen, waar nu in neonletters STUMM op de pui van de Wiener Staatsoper staat, was de laatste voorstelling afgelopen maandag. Terwijl een schutter even verderop dood en verderf zaaide, zong Eva-Maria Westbroek er de rol van Santuzza in Pietro Mascagni’s ‘Cavalleria rusticana’.

Een heilige, onaantastbare dag op de kalender

In de Scala van Milaan gaat nu zelfs de seizoensopening op 7 december niet door, een unicum, want dat is een soort heilige, onaantastbare dag op de kalender daar. Hier in Nederland annuleerde De Nationale Opera alle voorstellingen van Mozarts ‘Le nozze di Figaro’. Repetities van de aan de beperkingen aangepaste voorstelling waren al een tijdje onderweg. Ook Verdi’s ‘Aida’, die daar voor december gepland staat, kunnen we gevoeglijk vergeten.

Alle genoemde instellingen hadden hun protocollen prima op orde. Ik heb het hier al eerder gezegd: het is haast onmogelijk om in een theater of concertzaal besmet te raken. En toch moeten ze dicht. Tot woede van velen, vooral omdat bijvoorbeeld de grote bouwmarkten in Nederland allemaal open mogen blijven. Daar zullen ze ook best protocollen hebben, maar het aantal bezoekers gaat daar dagelijks ver boven de dertig, het maximum dat theaters tot afgelopen woensdag mochten toelaten.

De sluiting is waarschijnlijk ‘slechts’ voor twee weken, maar veel zalen willen op die onzekerheid niet wachten. Zo gaat het concert van het Residentie Orkest in de Doelen op 21 november alvast niet door. Daar zou trombonist Sebastiaan Kemner, die zelf het programma samenstelde, de Nederlandse Muziekprijs uitgereikt krijgen. Ik heb nog wel een tip voor de inventieve Kemner. Zijn programma ging over ruimtelijke muziek, met spelers verspreid van elkaar opgesteld. Waar klinkt zo’n programma beter dan in die grote bouwmarkthallen? Op dus naar de Hornbach, de Praxis of de Gamma. Grote aantallen publiek verzekerd.

Peter van der Lint schrijft iedere week met aanstekelijk enthousiasme over de wereld van de klassieke muziek. Lees zijn columns hier terug.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden