MuziekrecensieWereld

De muziek van Ustad Saami overstijgt de waan van vele mensenlevens

null Beeld
Beeld

Wereld
Ustad Saami
Pakistan Is For The Peaceful (Glitterbeat)
****

Mischa Andriessen

De Pakistaanse zanger Ustad Saami is de laatste beoefenaar van een microtonale manier van zingen die zijn oorsprong vindt in de dertiende eeuw en die juist vanwege die lange traditie in Pakistan tot een verboden genre is verklaard. Nadat Saami vorig jaar op vijfenzeventigjarige leeftijd debuteerde met het overrompelende ‘God Is Not A Terrorist’ volgt nu het minstens zo indrukwekkende ‘Pakistan Is For The Peaceful.’

Vanaf de eerste seconde staat de muziek onder maximale spanning. Natuurlijk vanwege de context; Saami’s ingetogen daad van verzet door clandestiene muziek te zingen en haar zo voor volgende generaties te bewaren, in de eerste plaats voor zijn vier zoons die zijn muzikale begeleiders zijn. Die achtergrondkennis geeft de plaat een meerwaarde die zij in wezen niet nodig heeft, want de muziek waarin Saami zich, na decennia van intensieve training, een meester toont, is van zichzelf al buitengewoon.

Dit is muziek die, meer nog dan de waan van de dag, de waan van vele mensenlevens, overstijgt. Je voelt de verbondenheid met een ver verleden, voelt Saami’s bescheiden wens enkel een doorgeefluik te mogen zijn. En je voelt tot je in merg de vastberadenheid, deze traditie krijgt niemand klein.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden