Review

De moord in Drenthe die nooit werd opgelost

'Het Zwijgen' bevat een prachtig Drents 'moordlied', een orale overlevering van een drievoudige moord die nooit werd opgelost. Het muziekstuk, uitgevoerd door De Kift, is met z'n melodieuze herhalingen zo doordrenkt van stroperige melancholie en zware tragiek dat je na 'Het Zwijgen' met je hoofd nog zeker een halve dag op de Drentse hei zit. Dat is een compliment, want de film draait om dat lied.

Remke de Lange

Een fragment ervan vormt het begin van het onderzoek van de stadse Victor Dreisen (Vincent Croiset), nieuwsgierig naar volksculturen, naar de toedracht van die vroegere misdaden. Daarvoor zal hij één keer het hele lied moeten horen, maar dat wordt plagerig slechts stukje bij beetje prijsgegeven. Een mysterieuze schippersvrouw (Rosa Reuten) kent alle coupletten. Haar schip heet S Irene. Een wijs man die zijn klassiekers kent wapent zich tegen sirenegezang, maar zo verstandig is Victor niet en hij stapt aan boord.

Filmmakers André van der Hout en Adri Schrover, die eerder in 'De Arm van Jezus' rond oude filmbeelden een origineel universum creëerden, schreven een raadselachtig moordmysterie waarin verleden en heden samensmelten. Dat hun verhaal gaandeweg wel erg ingewikkeld wordt, irriteert enigszins.

Maar qua sfeer is 'Het Zwijgen' onvergetelijk. Archiefbeelden van historisch Drenthe worden naadloos verweven met de teloorgang van een randstedeling die langzaam wegzakt in het zuigende zwijgen van die knoestige veenbewoners. Wanneer hij eindelijk het slot van het lied hoort, is het al te laat.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden