soap&co

De Miss America-verkiezing moet het voortaan doen zonder de befaamde badpakkenparade

De laatste badpakkenronde in 2017. Beeld REUTERS
De laatste badpakkenronde in 2017.Beeld REUTERS

Kan een miss-verkiezing zonder badpakkenronde? Bij Miss America worden voortaan talent en ambitie beloond.

Natuurlijk, echte schoonheid zit van binnen. Maar die openbaart zich vaak pas na enige tijd, dus bij een missverkiezing lijkt het logischer je toch maar op de buitenkant te concentreren.

Toch denkt Gretchen Carlson, de baas van de Miss America-verkiezing, dat het kan: het mooiste innerlijk van het land vinden. En dus is de befaamde badpakkenparade niet meer nodig. De avondjurkenronde sneuvelt ook. Voortaan mogen de jonge vrouwen zich presenteren in een outfit waarin ze zich prettig en zelfverzekerd voelen en ligt de nadruk op hun talenten en ambities.

Het was natuurlijk ook niet vol te houden in deze #metoo-tijden, een groep vrouwen die in bikini en op hoge hakken voor jury en publiek paradeert. Het complete evenement wankelde toen vorig jaar de vorige directeur en twee bestuursleden, allemaal mannen, het veld moesten ruimen vanwege allerlei seksistische misdragingen. Gretchen, Miss America 1989, was de aangewezen persoon om schoon schip te maken.

Zij heeft inmiddels wel bewezen dat ze meer in haar mars heeft dan een riedeltje viool spelen, het ‘talent’ waarmee ze bij haar verkiezing hoge ogen gooide. Gretchen studeerde aan de Stanford universiteit en maakte carrière als journalist op tv. In 2016 werd ze door de conservatieve nieuwszender Fox ontslagen. Volgens Gretchen omdat ze niet was ingegaan op de avances van directeur Roger Ailes. Tientallen vrouwen kwamen met vergelijkbare verhalen. Roger kon zijn biezen pakken en Gretchen kreeg 20 miljoen dollar schadevergoeding.

Ex-Miss America Gretchen Carlson was de aangewezen persoon om schoon schip te maken. Beeld AP
Ex-Miss America Gretchen Carlson was de aangewezen persoon om schoon schip te maken.Beeld AP

Zo’n onverschrokken voorvechtster van vrouwenrechten was natuurlijk het ideale boegbeeld voor de Miss America-organisatie die altijd al heeft gepoogd om het imago van ordinaire vleeskeuring af te schudden. De wedstrijd komt voort uit een ‘Bathing beauty contest’ die in 1921 werd gehouden – in een badpak was je toen overigens nog behoorlijk gekleed. Vanaf 1938 werden winnaressen beloond met een studiebeurs, om aan te geven dat het natuurlijk vooral om de intellectuele capaciteiten van de vrouwen ging. Hoe die precies werden getest was niet altijd duidelijk: het beeld van een meisje dat bij het benoemen van haar ambities met lege blik iets brabbelde over wereldvrede was helaas niet altijd een flauw cliché. En ondanks veel kritiek in de jaren zeventig bleef de badpakkenronde een onaantastbaar hoogtepunt van de show.

Hoe Gretchen nu inhoud gaat geven aan het evenement zal blijken tijdens de eerstvolgende finale, op 9 september. Belangrijk is ook de vraag of de kijkers geïnteresseerd zullen zijn in de binnenkant van de vrouwen die, als we Gretchen goed begrijpen, ‘van alle vormen en maten’ mogen zijn. De huidige Miss America Cara Mund heeft er alle vertrouwen in. Zij plaatste een filmpje op Instagram van een witte bikini die – poef! - in een wolkje rook opgaat. Andere schoonheidskoninginnen zijn niet zo enthousiast. Miss Ohio 2014 (Madison Gesiotto) snapt niets meer van de #metoo-beweging. “Eerst zeiden ze dat vrouwen vooral zelf moeten bepalen wat ze wel of niet aantrekken, nu wordt opeens een bikini verboden!”

Ook internationaal zorgt de badpakban in de VS voor verontwaardiging. Voormalig Miss Universe Nederland Kim Kötter: “Die meiden hebben keihard aan hun lichaam gewerkt.” Zonde dus dat ze dat niet meer mogen laten zien. “Als je aan ‘The Voice of Holland’ meedoet moet je toch ook een goede stem hebben?”

In Soap&Co bespiegelt Harmen van Dijk wekelijks de levens van beroemde mensen in Nederland en ver daarbuiten. Eerdere afleveringen leest u hier.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden