De militaire veteraan sterft niet uit

Nederland 1, 12.40 uur.

De NOS brengt vanmiddag een live verslag van de Nederlandse Veteranendag. Naast een reportage over de 'thuisblijvers' (zij die niet meer in staat zijn om er fysiek bij te zijn) en de documentaire ’Geen dag zonder Fak Fak’ is er uiteraard aandacht voor de jaarlijks terugkerende onderdelen: Een impressie van de plechtigheid in de Ridderzaal, de manifestatie op het Malieveld en natuurlijk het officiële hoogtepunt van de dag, het defilé dat wordt afgenomen door prins Willem-Alexander. De stad Den Haag verwacht vanmiddag 3500 veteranen die in verschillende oorlogen dienden; onder meer in de Tweede Wereldoorlog, Libanon en de recentere conflicten in voormalig Joegoslavië en Irak. Ook doen zo’n 1.000 actieve militairen mee aan het defilé.

Als speciale gast ontvangt presentatrice Astrid Kersseboom oud-politicus en oud-secretaris-generaal van de NAVO, Jaap de Hoop Scheffer.

Tot slot toont de NOS de documentaire ’Geen dag zonder Fak Fak’, het verhaal van de mensen van de Charlie Compagnie, gelegerd in Fak-Fak, Nieuw-Guinea. De Charlie Cie was één van de compagnieën van het zesde Infanterie Bataljon Oranje-Gelderland dat van november 1960 tot november 1962 de taak had Nederlands Nieuw-Guinea te verdedigen tegen infiltraties en aanvallen vanuit Indonesië. Mannen van de Charlie Cie vertellen hun verhaal; de gebeurtenissen van toen en de beleving van nu. Voor velen van hen was de tijd daar bepalend voor de rest van hun leven. Voor sommigen gaat geen dag voorbij zonder aan de gebeurtenissen daar te denken.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden