Review

De Middeleeuwer hield van blondines met lange vlechten

Met zijn boek 'De zinnelijke middeleeuwen' wil de Leuvense hoogleraar in de middeleeuwse geschiedenis, Raymond van Uytven, ons van het idee afhelpen dat de middeleeuwse mens een boerenkinkel was. Dat doet hij door eindeloos te citeren. Middeleeuwse auteurs, geschriften en tabellen moeten ons overtuigen van de 'verfijnde' belevingswereld van de middeleeuwse mens.

Het woord 'zinnelijk' is ietwat misleidend, want niet de wellust wordt bedoeld, maar het zintuiglijke. In het eerste hoofdstuk staat dan ook de middeleeuwse visie op de vijf zintuigen centraal, waarna ze in aparte hoofdstukken aan bepaalde onderwerpen gekoppeld worden. De smaak bijvoorbeeld aan wijn, vrouwen en kleding, zien aan kleuren en het gehoor aan klanksignalen. Met prachtige illustraties wordt die zinnelijke wereld ook nog eens feitelijk onder ogen gebracht.

Van Uytvens aanpak levert een schat aan wetenswaardigheden op: over de verwoede pogingen om in Engeland en Pruisen wijn te telen, over de voorkeur voor blondines met lange vlechten, over de voorliefde voor witte, zwarte en grijze paarden enzovoorts.

Voor wie is dit boek bedoeld? Kennelijk voor het grote publiek. Maar is dat publiek wel zo gecharmeerd van alle citaten en cryptische auteursnamen?

Tot slot de hamvraag: is onze visie op de middeleeuwer nog steeds zo negatief als Van Uytven beweert? De laatste decennia is dat beeld immers toch al danig genuanceerd door publicaties van gerenommeerde mediaevisten. Als iemand dat zou moeten weten, is het Van Uytven zelf wel: de beknopte literatuurlijst achterin spreekt letterlijk en figuurlijk boekdelen.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden