Review

De meiden uit de Mahreb zijn in aantocht

Belinda van de Graaf

Tot en met 15 november in Amsterdam, Almere, Eindhoven, Nijmegen en Utrecht.

In 2004 is het familierecht in Marokko hervormd, waardoor vrouwen meer rechten hebben gekregen. Aanleiding voor de Marokkaanse filmmaakster Dalila Ennadre om met haar camera de straat op te gaan en eens te informeren hoe grootmoeders, moeders en dochters die recente hervorming hebben ervaren.

’Wat? Waar heb je het over? Meer rechten? Wij? Vrouwen?’ Dat is zo’n beetje de teneur van de reacties. De vrouwen die Ennadre in de straat, op de markt treft, weten van niets. Velen zijn analfabeet. Niemand is hen iets komen vertellen.

Als Ennadre verderop in haar documentaire ’I Have Something To Tell You’ (2005) een informatiebijeenkomst voor deze vrouwen toont, lijken complete dorpen uitgelopen. Dolgraag willen deze vrouwen van hun gearrangeerde huwelijken af, en van hun mannen door wie ze worden geslagen en bedrogen.

Ennadre – geboren in Marokko, opgegroeid in Frankrijk – behoort tot een nieuwe generatie vrouwelijke filmmakers uit de Arabische wereld die met de camera in de aanslag op onderzoek uit gaat.

Cinéma Arabe, het Arabische Filmfestival onder leiding van de Egyptische Nederlander Adel Salem, staat er in een apart programma over vrouwelijke cineasten bij stil. Goed getimed, want met talenten als Narjiss Nejjar uit Marokko en Raja Amari uit Tunesië lijken de meiden uit de Maghreb inderdaad in aantocht.

De twee specials over ’Cinema & Religie’ en ’Al-Jazeera: Ongecensureerd’ zullen aanleiding zijn voor debat. Het festival neemt de dialoog serieus, getuige ook de hoofdlocatie van het festival in De Balie, het Amsterdamse centrum voor cultuur en politiek.

Van Adel Salem mag je de geprogrammeerde tragikomedie ’Kilomètre Zéro’ – over een jonge Koerd die gedwongen wordt in het leger van Saddam Hoessein te vechten – ook niet lollig vinden. Met hem kun je op een prettige manier van mening verschillen over wat humor is.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden