InterviewBas Hoeflaak

De megalomane ambitie van de burgemeester van Harkum

Bas Hoeflaak als burgemeester Tom Verweij.Beeld BNNVara

Het was een turbulent jaar voor acteur Bas Hoeflaak. Afgelopen jaar scheidde hij van zijn vrouw, en nu heeft hij zijn eerste hoofdrol in de tv-serie ‘Harkum’: de burgemeester, ook nét gescheiden. ‘Ik ben geen sukkel. Althans, dat probeer ik.’

Hoe het is om een burgemeester te zijn?

“Hartstikke leuk, je hebt alle touwtjes in handen”, zegt Bas Hoeflaak (46). Of de burgemeester van Harkum echt alle touwtjes in handen heeft, valt nog te bezien. In de eerste aflevering heeft de sukkelige ambtenaar net zijn scheidingspapieren ­getekend; de ochtend erna wordt hij laveloos aangetroffen in een speeltuintje. “Met dat gedeelte van de burgemeester kon ik me wel identificeren”, vertelt Hoeflaak in de bar van een Amsterdams hotel. Ook hij scheidde in februari van zijn vrouw en is nu een alleenstaande vader met twee kinderen van vier en zes. 

Harkum is een fictieve gemeente met Hoeflaak aan het roer als burgemeester Tom Verweij. De burgemeester is een aimabele en bescheiden man. Hij fietst elke dag naar zijn werk in het grauwe gemeentehuis. Gekleed in een onopvallend bruin colbert probeert hij een clubje ­ongeïnteresseerde ambtenaren te inspireren tot grootse ideeën. 

Is deze rol u op het lijf geschreven?

“Dat weet ik niet. Dat zou betekenen dat hij erg op mij lijkt. De burgemeester is een klunzige, naïeve man die door zijn scheiding op het randje van faillissement balanceert. En met zijn gemeente gaat het ook al niet zo goed. Ik herken zijn vriendelijkheid en dat hij probeert het allemaal goed te doen. Zo ben ik ook wel een beetje. Maar ik ben geen sukkel. ­Althans, ik probeer dat niet te zijn. Maar je weet het natuurlijk nooit, haha.”

“Deze rol is zo interessant omdat de burgemeester meerdere lagen heeft. Hij is aardig, communicatief onhandig en kan bijvoorbeeld ook echt woedend worden. Volgens mij wordt het iets sterker als het om te lachen is, maar als er ook ontroering inzit.”

U begon uw carrière in het theater als de helft van cabaretduo Droog Brood. Dit is uw eerste hoofdrol in een tv-serie, hoe is dat voor u?

“Het is wel een beetje een jongensdroom die uitkwam. Ik wilde heel graag in een televisieserie spelen, met een begin, een einde en een hele ontwikkeling ertussenin. De burgemeester is echt de hoofdrol, je volgt zijn verhaallijn. Dat voelde ook wel als een verantwoordelijkheid.”

De burgemeester heeft ook een serieuze ambitie: hij wil ‘de ­gemeente weer op de kaart zetten’. ‘Hoe maken we van Harkum een nieuwe Silicon Valley? Roept u maar.’ Glazige blikken volgen van de collega’s in de gemeenteraad, ­gespeeld door onder anderen Annet Malherbe (‘Gooise vrouwen’), Leny Breederveld (‘Luizenmoeder’) en René van ’t Hof (‘Flodder’). De burgemeester staat, zo lijkt het, alleen voor de onmogelijke opgave om van Harkum weer een bruisend dorp te maken. Maar als blijkt dat de zoon van de gemeentesecretaris heeft gespeculeerd met gemeentegeld en daarmee 700 miljoen heeft verdiend lijkt de verlossing nabij. Verweij, geïntrigeerd door het heelal, wil van Harkum de eerste ­gemeente in de ruimte maken. 

Dat is nogal megalomaan.

“Uiteraard. Maar ik vind het ook spannend. De ruimte is fascinerend, het is zo krankzinnig groot. Dat is ­eigenlijk onbegrijpelijk.”

Harkum wordt ook wel getipt als de nieuwe ‘Luizenmoeder’. Ervaart u dat als druk?

“Ik weet niet wie daar ooit over is begonnen, maar als je gaat vergelijken met de Luizenmoeder, dan sta je gelijk tien-nul achter. Je kunt van ­tevoren niet voorspellen of iets een succes wordt. Voor de Luizenmoeder kwam dat ook totaal onverwacht. Harkum is gewoon een idioot verhaal. Leuk en realistisch verteld.”

Harkum is vanaf zondag 20 oktober te zien bij BNN Vara op NPO 3.

De cast van komedieserie ‘Harkum’.Beeld BNNVara
Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden