De SerieDe man en de maan

‘De Man en de Maan’ is zo veel meer dan een podcast over sterrenkunde

null Beeld
Beeld

Hoever wil iemand gaan om een van de grootste mysteries van het heelal bloot te leggen? Helemaal tot de achterkant van de maan. De nieuwe podcast ‘De Man en de Maan’ volgt wetenschapper Marc Klein Wolt op zijn bizarre tocht in acht spannende, mooie gelaagde afleveringen.

Wendelmoet Boersema

Het is de droom van Marc Klein Wolt om de babygeluiden van het heelal op te vangen, uit de periode net na de oerknal, uit de donkere tijd voor de sterren ontstonden. Die stemmetjes zijn nog altijd te horen, maar niet hier, op aarde. Wel op de achterkant van de maan. Daar is het lekker stil. Wat nu als je daar een radiotelescoop kunt neerzetten?

Die droom krijgt vleugels als de astrofysicus onverwacht de kans krijgt in zee te gaan met de machtige Chinese ruimtevaartorganisatie. De Chinezen zijn bereid hem en zijn team een lift te geven. Naar de maan. China is in moordend tempo bezig de ruimte te veroveren. In 2014 zette het als derde land ooit een onbemand wagentje op de maan. Maar die achterkant, daar is nog nooit iemand geweest.

Daarmee worden deze wetenschappers in één klap pionnetjes in een uitermate spannend geopolitiek steekspel, waarvan we de actuele zetten (rond chipmaker ASML, rond Huawei) dagelijks in de media kunnen volgen.

Een onwaarschijnlijke roadtrip, een odyssee

‘De Man en de Maan’ is zo veel meer dan een podcast over sterrenkunde. Het verhaal groeit in de handen van radiomaker en wetenschapsjournalist Saar Slegers uit tot een moderne David versus Goliat, een onwaarschijnlijke roadtrip, een odyssee en een vaak hilarische cultuurclash, tussen de logisch en rechtlijnig redenerende Nederlanders en de omzichtig strategisch opererende Chinezen.

 Podcast 'De Man en de Maan'. Beeld
Podcast 'De Man en de Maan'.Beeld

Voor de eindproductie zijn kosten noch moeite gespaard en dat is te horen. De speciaal voor deze podcast gecomponeerde muziek van Bram Kniest en de Chinese band Wang Wen draagt daar veel aan bij.

Als luisteraar zit je erbovenop

Slegers ontmoette Klein Wolt jaren geleden, toen zijn avontuur nog maar net begonnen was. Ze deed hem een verzoek: neem iedere keer een vlogje op als je naar China reist. Uit nood geboren (Slegers kon de meeste keren niet mee), maar het werkt briljant, zo zit de luisteraar erbovenop. Zelfs als Klein Wolt euforisch of diep teleurgesteld naar huis belt, is het eerste wat zijn vrouw zegt: ‘Heb je al iets opgenomen voor Saar?’

Het aanstekelijke, naïeve enthousiasme van Klein Wolt maakt dat je reuzebenieuwd bent naar de afloop, ook al is die inmiddels deels te googelen (maar dat zou ik niet doen). Neem deze uitspraak: “In het begin zeiden mensen: ‘Je bent hartstikke gek, dat gaat toch nooit werken, Marc?’ Dan zei ik: ‘Nou ja, we zien het wel. Als alles meezit, waarom dan niet? Je moet toch kunnen dromen?’ ”

De Man en de Maan van Saar Slegers in samenwerking met Radiodoc is te beluisteren via de gebruikelijke podcastapps en op ntr.nl/demanendemaan. Daar zijn ook de videodagboeken van Marc Klein Wolt te zien. Productie: NTR, Stichting Autres Directions en Aldus’ Producties.

In ‘De Serie’ wordt iedere week een serie of podcast besproken die te zien is op tv, Netflix of ergens anders.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden