RecensieFilm

De luchtige aanpak van ‘De schooltuin’ werkt aanstekelijk

Verwondering in de schooltuinBeeld Filmdepot

De schooltuin
Regie: Mark Verkerk
★★★


Honderd jaar bestaan ze al: schooltuinen. Een eeuw geleden waren ze bedoeld om kinderen uit verpauperde stadswijken eigen eten te laten verbouwen. Nu laten de tuinen bleke stadsneusjes kennismaken met natuur, en inspireren gezond te eten. 

De makers van 'De nieuwe wildernis' en 'De wilde stad' kijken een jaar lang rond op groenstukjes aan de randen van Amsterdam. Na de winterse rust komen de kinderen: kwetterend en gillend bij iedere slak of zesvoeter die ze in de aarde aantreffen. Met laarzen aan eerst maar eens een naambordje in de juist omgewoelde aarde slaan: dit wordt hun eigen kleine stukje aarde. Sjalotjes, viooltjes, aardappels gaan de grond in. 

Met de zevendegroepers kijken de filmers mee hoe het groen de lucht in schiet. Hun verwondering wordt mooi vastgelegd in 'De schooltuin', een simpel opgezette documentaire die vooral de schoonheid toont van alles wat groeit, bloeit en rondkruipt. Konijnen, kikkers, ijsvogels, rivierkreeftjes, babykoolmeesjes, ringslangetjes die uit hun ei kruipen, afrikaantjes en courgettebloemen: de nieuwsgierige camera's wringen zich in de gekste bochten om er close-ups van te maken. Daar mag filmisch de grootste kracht liggen, de kinderen hebben hun handen vol aan oogsten: de zwaarste winterpeen en weerbarstige venkel. Een ander soort filmmaker zou langer stilstaan bij een kind dat zegt 'ik heb nog nooit courgette gegeten'. Of bij onderwerpen als bestrijdingsmiddelen en bijensterfte. Mark Verkerk en zijn team slaan een andere weg in en hun luchtige, beschouwende aanpak is best aanstekelijk.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden