null Beeld

RecensieNon-fictie

De les van een traumachirurg: als je niet meer kunt huilen, moet je stoppen

In Zorg voor je mensen schrijft traumachirurg Marijn Houwert over zijn bijzondere vakgebied.

Nicole Lucas

De kinderen van een collega mogen niet paardrijden, hijzelf heeft zijn motorrijbewijs maar weer ingeleverd. Te veel ellende gezien in de operatiekamer, te veel lelijke letsels.

Marijn Houwert (1981) is traumachirurg in het UMC Utrecht. Hij behandelt patiënten die ernstig verwond in het ziekenhuis terechtkomen door een ongeval, een steekpartij of een val. In Zorg voor je mensen schrijft hij in vlotte, vaak ook geestige, stukjes over zijn werk en wat er zo specifiek aan is, zijn patiënten en de mensen van wie hij, op verschillende manieren, het vak heeft geleerd. En hij stelt en passant ook maar eventuele vooroordelen bij.

Zoals dat van de traumachirurg als stoere, heroïsche man. Toegegeven, het aantal vrouwen in zijn vakgebied is inderdaad (nog) beperkt, maar los daarvan maakt Houwert bezwaar tegen het beeld van de ‘traumachirurg als superheld die uit helikopters springt en olifanten opereert‘. Traumazorg is teamwerk, zo stelt hij nadrukkelijk, zonder andere specialisten, paramedici en verpleegkundigen en, niet in de laatste plaats, een goede logistiek komt die ene arts nergens.

Nog zo’n vooroordeel; aan emoties doen die stoere mannen niet. Een moeder die bij een zwaar ongeval haar vierjarige dochter verliest, een ander jong meisje dat te horen krijgt dat haar vader bij een ongeluk is omgekomen: Houwert maakt duidelijk dat dergelijke ervaringen wel degelijk sporen nalaten. Hij citeert een ervaren oud-collega, die ooit tegen hem zei: ‘Op het moment dat je niet meer kunt huilen, moet je stoppen’. Zover, schrijft Houwert, is het gelukkig nog niet.

null Beeld

Marijn Houwert
Zorg voor je mensen. De wondere wereld van een traumachirug.
Arbeiderspers; 208 blz. € 20

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden