Review

De kunst van het boterrijke koken

Deze recensie is niet geschikt voor slankelijners, dieetadepten of cholesterolmijders. De kunst van het koken bevat informatie die schadelijk kan zijn voor gevoelige lezers.

Jeroen Thijssen

De eerste keer dat ik dit boek in handen kreeg, zo'n twintig jaar geleden, woog ik tweeënzeventig kilo. Een half jaar later was dat tweeënnegentig, en het liep nog een paar pondjes door. Alleen dit kookboek kan ik daar de schuld niet van geven, vraatzucht en stoppen met roken droegen hun steentje bij.

Maar toch, wat een boek. Twintig jaar geleden wist ik niet, dat bij een eidooier 175 milliliter olie kon, in zelfgemaakte mayonaise, en dat eigen maaksel veel lekkerder is dan uit een potje. Ook de Pommes Anna waren mij onbekend, dat fantastische aardappelgerecht waarin anderhalve kilo aardappels gaan en een heel pakje roomboter.

Julia Child, Simone Beck en Louise Bertholle, de schrijfsters, leerden mij bladerdeeg maken, met hun uitgebreide beschrijving en duidelijke, getekende plaatjes. Zij wisten, dat er vele soorten deeg zijn en dat ze allemaal lekker smaken. Ook kenden zij een heerlijk recept voor koolraap- met roomboter.

Was het dan allemaal calorierijk? Nee hoor, er stonden ook magere recepten in. Minstens eentje, voor gekookt rundvlees. Het heet les tous nus, omdat het een soort naakte worstjes waren met groenten. Heerlijk, het prijkt nog steeds op ons menu.

Maar ja, twintig kilo. Met spijt in het hart maakte ik het boek kwijt bij een verhuizing, en viel langzaam af richting de tachtig. Gelukkig was 'De kunst van het koken' niet meer in de handel.

Slecht nieuws voor mijn slanke lijn; de redactie van de Culinaire Boekerij heeft besloten, dit standaardwerk opnieuw uit te geven. Nostalgisch ritselen mijn vingers langs de kippenlevers in aspic, de gesmoorde gans met een vulling van kastanjes en worstjes, de recepten voor schaaldierenboter, roereieren en flensjes. Vele ben ik vergeten, uiteraard, het boek telt bijna duizend pagina's, maar verrassend veel weet ik nog wel. Worst in kaasdoek, bijvoorbeeld, en de zelfgezouten ham. Want dat is een van de aantrekkelijkste kanten van dit boek: het leert de kok dat hij of zij alles zelf kan maken. Kroketten, crêpes en croutons maar ook fond, fondue en fondant, het staat er allemaal in.

Heeft 'De kunst van het koken' dan geen enkel nadeel? Nu ja, het legt niet alleen gewicht op míjn weegschaal. Deze prachtuitgave in linnen band weegt 1885 gram en past niet in de keukenkookboekstandaard. De prijs mag er ook zijn, maar de koper hoeft nooit meer een Frans kookboek aan te schaffen. En dat scheelt.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden