Kunstenbond

De kunst klaagt (nog niet) aan: rechtszaak uitgesteld

null Beeld Trouw
Beeld Trouw

Onder het motto ‘De kunst klaagt aan’ eiste de Kunstenbond binnen vier weken een compensatieplan voor de coronaschade van zzp’ers. Nu de deadline verstrijkt, krijgt de staat toch uitstel.

Rufus Kain

Het ultimatum van de Kunstenbond was helder: als de staat niet binnen vier weken met een compensatievoorstel kwam voor de schade die zzp’ers in de cultuursector door de coronamaatregelen hadden geleden, zou de vakvereniging een rechtszaak beginnen. Die deadline verstrijkt woensdag. Van compensatie is nog geen sprake. Van een rechtszaak ook niet.

Wel antwoordde een aantal ministeries − waaronder sociale zaken en onderwijs, cultuur en wetenschap (OCW) − dat ze meer tijd nodig hadden, vertelt Femke Strik van de Kunstenbond. “We verwachten tweede helft van augustus een inhoudelijke reactie. Daarnaast heeft OCW ons uitgenodigd voor een gesprek over deze zaak. Daarvoor zoeken we nu een datum eind deze, of begin volgende maand.”

De overheid krijgt dus extra tijd. “We waren stellig over de deadline omdat je anders niks bereikt, maar ons doel is om compensatie voor elkaar te krijgen, niet om er zo hard mogelijk in te gaan. Wel bereiden wij onze dagvaarding verder voor. Als de staat in zijn reactie geen aansprakelijkheid aanvaardt, gaan we over tot een rechtszaak.”

1,6 miljard euro schade

De vereniging berekende dat kunstenaars en andere zzp’ers in de culturele sector 1,6 miljard euro schade hebben geleden door de maatregelen. Ongelijke behandeling is belangrijkste grond voor de rechtszaak die de bond samen met negen creatieve zzp’ers dreigt aan te spannen. Zo moest de cultuur langer dichtblijven dan veel andere sectoren.

Ook bleef een groot deel van de sectorspecifieke steun hangen bij culturele instellingen − veel zelfstandigen visten achter het net. “De overheid heeft verzuimd voorwaarden te stellen zodat de steun bij zpp’ers terecht zou komen. Wij signaleerden tijdens de crisis dat het niet goed ging en trokken meerdere keren aan de bel. Toch veranderde er niks”, zegt Strik.

De afgelopen weken konden creatieve zzp’ers via de website kunstklaagtaan.nl aangeven hoeveel schade zij door het coronabeleid leden. 492 freelancers meldden gezamenlijk ruim 20,8 miljoen euro schade (42 duizend gemiddeld per zzp’er). Als compensatie uitblijft, komt die rechtszaak er mogelijk alsnog.

Lees ook:

Kunstenaars stellen de staat aansprakelijk voor coronaschade

Samen met negen creatieve zzp’ers klaagt de Kunstenbond de Staat aan. Ze eisen binnen vier weken compensatie van misgelopen inkomsten tijdens de coronacrisis. Anders volgt een rechtszaak.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden