FilmrecensieMijn Bijzonder Rare Week Met Tess

De komische strubbelingen van twee kinderen op de drempel van de puberteit

null Beeld trbeeld
Beeld trbeeld

Mijn Bijzonder Rare Week met Tess
Regie: Steven Wouterlood.
Met Sonny van Utteren, Josephine Arendsen en Tjebbo Gerritsma.
★★★★☆

Belinda van de Graaf

Na het zomerse tienermeisjesavontuur ‘Take Me Somewhere Nice’ en de Amsterdamse schelmenkroniek ‘De Libi’ dient zich binnen korte tijd een derde hartveroverende Nederlandse debuutfilm aan waarin jongeren centraal staan. In ‘Mijn Bijzonder Rare Week met Tess’, gebaseerd op het gelijknamige jeugdboek van Anna Woltz, gaat de elfjarige Sam een weekje op vakantie naar Terschelling.

Omdat zijn moeder migraine heeft en zijn vader druk is met zijn broer die een gebroken been heeft opgelopen, gaat Sam alleen op pad. Hij realiseert zich dat hij de jongste van het gezin is en stelt zich voor hoe hij later, als iedereen dood is, alleen achterblijft.

Alleenheidstraining

Om zich daarop voor te bereiden houdt hij zelfverzonnen ‘alleenheidstrainingen’. Hij gaat naar een afgelegen stuk strand, om in een schriftje te schrijven en naar de zee te luisteren. Steven Wouterlood, die met zijn speelfilmdebuut eerder dit jaar naar het filmfestival van Berlijn mocht en daar een eervolle vermelding van de jeugdfilmjury kreeg, weet wat doseren is. Mooi zoals hij Sams ‘alleen op de wereld’-sessies afwisselt met de vrolijke hectiek daarbuiten.

Sam ontmoet Tess, ook elf jaar, een eigenzinnig meisje dat samen met haar moeder op het eiland woont. Ze kent haar vader niet, maar is hem wel op het spoor. Ze heeft zelfs iets verzonnen om hem naar het eiland te halen.

Kneuterig

En zo volgen we twee kinderen op de drempel van de puberteit, die allebei met levensvragen zitten en tussen de bedrijven door voor het eerst verliefd worden. Het is een zomer als een herinnering aan een zomer – ook dat is bijzonder goed gedaan.

Behalve met de schoonheid van het eiland weet Wouterlood bovendien wel raad met de Hollandse kneuterigheid. Denk aan de de kibbeling met ravigottesaus van de plaatselijke viskraam of de wekelijkse braderie waar alle eilanders elkaar treffen. En er zijn kleine komische terzijdes rond de fietsenmaker die een oogje heeft op de doktersassistente. Of let even op Sams veertienjarige broer die stoer doet over zijn veroveringen, maar met zijn mond vol tanden staat als het leuke meisje van de viskraam hem aanspreekt. Het zijn de grote en kleine romantische strubbelingen die Sam en Tess omringen, en die met een liefdevolle knipoog worden gebracht.

Bruinverbrand

Lang, lang geleden was er een Nederlandse film die ‘Jonge Harten’ heette en op Texel speelde. De film was in 1936 vrij speciaal, omdat hij niet in de studio was opgenomen, maar buiten tussen verliefde, jonge mensen in de branding. Iets van die vrijheid zit ruim tachtig jaar later ook in het verhaal van Sam en Tess die bruinverbrand door de duinen fietsen, op weg naar een volgend avontuur. Ze zullen later vast terugdenken aan dat eerste zomerse zoentje.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden